latinica  ћирилица
09/12/2017 |  13:55 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Амерички адвокат увјерен у Младићеву невиност

Амерички адвокат Џејсон Аларид изјавио је да је неколико пута разговарао са генералом Ратком Младићем током адвокатских посјета трибуналу и да је увјерен у његову невиност.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

"Стекао сам лични утисак о части генерала Младића и његовим добрим намјерама док је предводио своју војску у најтежим околностима", рекао је Аларид за Срну.

Према његовим ријечима, постоје непобитни докази да је у вријеме ратних дешавања у Сребреници Младић био у Београду на тајним састанцима УН, гдје се преговарало о окончању рата, о споразуму о приступу Црвеног крста ратним заробљеницима у Сребреници и размјени ратних заробљеника са обје стране.

"То негира намјеру и сазнање о било каквим убиствима, а поготово геноциду. Тужилаштво не побија његово одсуство из Сребренице нити овај састанак, али суд ипак доноси пресуду без обзира на јасан и необорив доказ његове невиности", сматра амерички адвокат.

Аларид је истакао да је пресуда Младићу изречена иако су двојица од тројице судија и већи дио судског особља већ изрицали пресуде у којима генерала Младића осуђују у одсуству на основу других доказа, а не на основу доказа презентованих на његовом суђењу.

"Ослобађање Младића би разоткрило апсурд трибунала, који се труди да испуни своје политичке циљеве и мандате", рекао је амерички адвокат.

Аларид тврди да Младић заслужује ново суђење и да буде ослобођен на основу нових сазнања о читавом рату и околностима на Балкану, а не да буде осуђен "на основу приче коју износи суд који су направили НАТО и САД".

Он је оцијенио да је Хашки трибунал заснован на америчком стандарду претпоставке невиности, али да је Америка дозволила да та институција игнорише основне појмове судског процеса.

Аларид је нагласио да не може да прихвати лицемјерје и двоструке стандарде према српском народу када је ријеч о конфликту у бившој Југославији и сматра да је Хашки трибунал био политизован.

Аларид је адвокат из Новог Мексика са двадесеттрогодишњим искуством браниоца у кривичним поступцима у САД и пред Хашким трибуналом, гдје је бранио лица оптужена за нека од најтежих дјела.

Извор: СРНА