latinica  ћирилица
09/12/2017 |  14:45 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Шукало тражи оцјену уставности Правилника о концесионим накнадама

Народни посланик Адам Шукало најавио је подношење иницијативе Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности Правилника о висини концесионе накнаде и банкарским гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије.
Адам Шукало - Фото: РТРС
Адам ШукалоФото: РТРС

Шукало тврди да је двјема измјенама поменутог правилника, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић "себи дозволио да усвоји правилник који регулише правну материју".

"Првом измјеном у јануара прошле године омогућено је привилегованом концесионару, Термоелектрани Станари да не плаћа посебну концесиону накнаду за експлоатацију угља који служи за производњу електричне енергије", рекао је Шукало на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, другом измјеном у јуну прошле године, концесиона накнада која треба да се плати на произведену електричну енергију од 3,6 одсто смањена је на 0,5 одсто.

"Ова друга измјена није незаконита, али је на штету општине Станари и Републике Српске, док је измјена из јануара противзаконита и противуставна. Овим измјенама Република Српска годишње губи минимално 10 милиона КМ", нагласио је Шукало.

Он је додао да је о овом питању јуче дао изјаву Управи за борбу против организованог и тешког облика криминалитета Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Извор: СРНА