latinica  ћирилица
09/12/2017 |  16:59 ⇒ 10/12/2017 | 09:39 | Аутор: РТРС

Затвор у Војковићима: Објекти завршени, ускоро конкурс за запослене (ВИДЕО)

Сви главни објекти затвора БиХ у Источном Сарајеву су изграђени и сада се очекује технички пријем који је у надлежности општине Источна Илиџа. Након употребне дозволе, требало би да почну и конкурси запослене.
Војковићи - затвор - Фото: РТРС
Војковићи - затворФото: РТРС

Након што је Министарство за просторно уређење Српске одбацило све жалбене наводе Министарства правде БиХ у вези са одређивањем комисије за технички пријем, у општини Источна Илиџа очекују да ће објекат затвора ускоро добити употребну дозволу.

"Очекујемо сваког момента да они уведу комисију за технички пријем у комплекс државног затвора, с тим у вези написали смо имписмо гдје смо их на неки начин упозорили на временски период у којем се ми налазимо, на све могуће проблеме који се могу десити уколико тај објекат скорије вријеме не буде стављен у функцију", рекао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Да би убрзо могло доћи до техничког пријема очекују и у министарству правде. Додају да би ускоро и Савјет министара требало да утврди управну организацију затвора.

Портпарол Министарства правде БиХ Станислав Марић истиче да је сљедећи корак да се изабере директор, односно управитељ затвора, да се распише конкурс за његов избор, а онда касније и избор свих осталих запослених.

Затвор ће почети да ради постепено, а први ће бити запослени полицајци, надзорници, чувари, а затим и медицинско, те остало пратеће особље.

Капацитет четири блока за смјештај затвореника и притвореника је 348 мјеста – 298 за затворенике и 50 за притворенике. На тај начин требало би да се растерете ентитетски затворски капацитети и ријеши проблем њихове пребукираности.

Ћелије од 12 метара квадратних само су дио потврде о испуњавању европских затворских правила и најсавременијих стандарда према којима је затвор грађен. Најмодернија, софистицирана опрема уграђена је за надзор овог затвора, а све особе које буду радиле у том затвору проћи ће посебну обуку како би могли радити на тој опреми.

Да је безбједност скупа потврђује податак да је изградња затвора коштала око 40 милиона евра кредитних и донаторских средстава, а сама прича прешла је дуг пут с обзиром на то да је камен темељац положен још 2006. године. Сасвим сигурно да је крајње вријеме да добије и епилог са доласком првих затвореника.