latinica  ћирилица
09/12/2017 |  18:21 ⇒ 10/12/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Дан након засједања ПИК-а: Поново критике Српској, млаке реакције на кризу у Сарајеву! (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да текст коминикиеа након сједнице Управног одбора Савјета за имплеметацију мира у БиХ није форма за успјешно кретање БиХ ни на европском путу, ни на путу напретка. Такав документ неће допринијети побољшању стања у БиХ, јединствен је став званичника из Српске.
Сједница ПИК-а (Архив) - Фото: СРНА
Сједница ПИК-а (Архив)Фото: СРНА

Стална реторика која подстиче подјеле у БиХ, изостанак напретка и губитак новца у посљедњих шест мјесеци, неспоровђење одлука Уставног суда БиХ, само су неке од оцјена ПИК-а о стању у БиХ. Како је оштрица критика и овај пут највише била усмјерена ка Републици Српској, премијерка Жељка Цвијановић извјештај је назвала лицемјерним, рекавши да се прави узроци таквог стања морају потражити на другој страни.

"Њихова адреса је политичко Сарајево. Чињеница је да тамо нема политичке већине, да се не зна да ли постоји или не постоји коалиција, те да коалиција постоји само када треба дјеловати против Републике Српске. Ту мислим и на политичке партије које долазе из Републике Српске, а горе су са Бакиром Изетбеговићем", каже Цвијановић.

Коментаришући тврдње из Пика да БиХ није заједница држава, потпредсједник Народне скупштине, Ненад Ставаднић, поручио је да БиХ постоји управо због сагласности Српске и да ниједна одлука не може бити донесена без њене сагласности.

"Република Српска није објекат, него субјекат међународног права, потписник Дејтонског споразума и стваралац БиХ. Према томе, Српској се не може то право одузети, поготово не саопштењем ПИК-а", каже Стевандић.

Да је овај извјештај још један покушај дисциплиновања Српске, сматрају лидери политичких партија из Српске. Истичу да је такав приступ ПИК-а потпуно погрешан.

Марко Павић, предсједник ДНС-а, истиче да се Српској увијек товари некакава жеља за отцјепљењем, а подржаваје се унитаристички ставови неких других, док Петар Ђокић, предсједник СП, каже да се од свију у БиХ треажи да се реформишу, да проводе структуралне реформе, а једино тијело које до сада није провело никакве реформе, како истиче, је управо ПИК, показујући да само они разумију БиХ, а у ствари је уопште не разумију.

За предсједника ПДП-а, Бранислава Бореновића, овакав извјештај ПИК-а није неочекиван. Иако је јасно показао да постоје тензије у политичким односима, нису означени прави кривци за то.

"Имам осјећај да некад и кључни људи из Међународне заједнице не желе јасно да кажу да и из реда бошњачких политичара долазе људи који стварају одређену врсту тензија", додаје Бореновић.

Званични извјештај није подржао ни амбасадор Руске Федерације, Петар Иванцов, који сматра да он не одражва право стање у БиХ. Његов наступ премијерка Цвијановић је окарактерисала као један у низу рационалних приступа у којима руски амабасадор не сматра да ће бити подстицајно то што ћете производити извјештаје те врсте.

А прави узрок оваквог извјештаја можда треба потражити и у ставу да, због свега, Управни одбор ПИК-а даје пуну подршку високом представнику, поручивши да од затврања ОХР-а нема ништа.