latinica  ћирилица
11/12/2017 |  12:26 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Представљен план реструктурисања ЖРС

У Бањалуци је одржана презентација наставка процеса реструктурирања ЈП Жељезнице Републике Српске у организацији овог предузећа, Министарства саобрацаја и веза Републике Српске и Свјетске банке.
Реструктурирања Јавног предузећа Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Реструктурирања Јавног предузећа Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Говорећи на презентацији, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић нагласио је да овај процес иде у три смјера: финансијском, власничком и према организационом реструктурирању.

"Сматрам да ће по завршетку овог процеса Жељезнице бити профитабилно предузеће. Задржаћемо и путнички саобрацај, иако знамо да и даље неће бити профита у том дијелу. Влада ће наставити са субвенционисањем тог дијела саобраћаја", поручио је Трнинић.

Најавио је да би средства на располагању могла бити за четири мјесеца, док се испоштују све неопходне процедуре и нада се да неће бити опструкција на било ком нивоу власти.

В.д. генералног директора Жељезница Републике Српске Драган Савановић истакао је да би, према плану реструктурирања, до краја ове године 211 радника требало бити пензионисано.

"Након тога кренућемо у процес добровољног одласка, а радници ће добити заслужене отпремнине из средства Свјетске банке. Потом слиједи утврђивање нове систематизације, а циљ је да до краја 2018. године буде 2.500 радника. До 2021. године, план је да се број радника сведе на 2100", поручио је Савановић.

Савановић је подсјетио да је укупан дуг Жељезница око 300 милиона.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ, Емануел Салинас, поручио је да је Влада Републике Српске предузела потребне кораке у смислу доношења закона који треба да прати процес реструктурирања, као и да ради на плану оптимизације радне снаге.

"Жељезнице сада дневно превезу 500 путника, а сам транспорт захтјева за одржавање око 20 милиона КМ. Управо ће процес реструктурирања помоћи да се и путнички транспорт учини ефикаснијим, и са што мањим трошковима", рекао је Салинас.

Он је нагласио да се нада да ће све процедуре бити завршене у што краћем року, како би средства могла бити на располагању.

У Жељезницама тренутно ради 2.978 радника. Одлуком одбора Свјетске банке од 7. децембра 2017. године са 51,3 милиона евра биће пружена подршка процесу реструктурирања Жељезница Републике Српске.

Подсјећамо, средства Свјетске банке намјиењена за реструктурисање ЖРС биће подијељена по принципу: 42,7 милиона евра за измирење дуговања према радницима (порези, доприноси и топли оброк) а 3,5 милиона евра за отпремнине радника (пензионисање, добровољни одлазак, технолошки вишак) док ће пет милиона евра бити усмјерено за организационо реструктурирање.

"Надамо се да неће бити опструкција на нивоу БиХ"

Представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, предузећа "Жељезнице Републике Српске" и Свјетске банке надају се да на нивоу БиХ неће бити опструкција када је ријеч о давању сагласности на кредит ове банке од 51,3 милиона евра за реструктурисање "Жељезница", речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре која је организована  поводом одобравања овог кредита.

Трнинић је подсјетио на обавезе које имају "Жељезнице"

"Предузеће има 140 милиона КМ дуга који се односи на кредите узете за обнову и модернизацију пруга и пружних постројења. Укупан дуг износи око 300 милиона КМ, рачунајући све обавезе према радницима, Пореској управи и фондовима", рекао је Савановић.

На конференцији за новинаре речено је да је транспортни саобраћај и сада профитабилан, али не и путнички. Ипак, наглашено је, путнички возови неће бити укинути ни након процеса реструктурисања.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору, Емануел Салинас, рекао је да "Жељезнице Републике Српске" превозе количину терета по километру близу ЕУ просјека, те да ће реструктурисање омогућити да овај саобраћај буде још ефикаснији.

Он је навео да жељезнице у просјеку дневно превезу 500 путника, што на годишњем нивоу захтијева 20 милиона КМ за одржавање.

Салинас је додао да трошкови повратне карте по путнику износе 170 КМ, те да је то трошак за цијело друштво и да би та средства могла бити усмјерена на области попут здравства и образовања.

Извор: С. Личина/РТРС, СРНА