latinica  ћирилица
12/12/2017 |  13:58 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Вучић данас у Паризу са Макроном

Предсједник Србије Александар Вучић оцјењује да ће његов данашњи састанак са предсједником Француске Емануелом Макороном бити од велике важности за Србију, будући да је предсједник Француске једна од двије најважније фигуре у Европи и свијету.
Емануел Макорон и Александар Вучић  (Фото:Predsedništvo / Promo) -
Емануел Макорон и Александар Вучић (Фото:Predsedništvo / Promo)

Како сазнаје Блиц, Вучић и Макрон данас у 15 часова имаће тет-а-тет разговоре.

- Предсједник Макрон ужива огроман лични углед на свим меридијанима - рекао је Вучић у изјави новинарима пред сусрет са шефом француске државе, и истакао да очекује да на данашњем састанку "буду створени услови да Макрон, како је и сам у писму навео, посјети Србију".

- То би била прва посјета послије 2000. године једног француског предсједника - подсјетио је Вучић.

Предсједник Србије стигао је данас, раније поподне, у Јелисејску палату, на свечани ручак који француски предсједник Емануел Макрон приређује за шефове држава и влада, учеснике конференције о клими у француској престоници.

Макрон је српског колегу дочекао са "мон амие, Александар".

Њих двојица, упознали су се, наиме, крајем септембра, на Блумберговој конференцији, на маргинама јесењег засједања Генералне скупšтине УН.

Тај сусрет и разговор протекао је, према свједочењу српског предсједника, у доброј, обећавајућој атмосфери, што је добило потврду у писму копе је Макрон ових дана упутио Вучићу, а у којем потврдјује да ће доћи у званичну посјету Србији.

Вучић је иначе једини председник из земаља Западног Балкана којег је Макрон позвао и на свечани ручак, и на самнит о клими, који почиње данас поподне.

Извор: Блиц