latinica  ћирилица
12/12/2017 |  14:02 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Вашингтон признао црногорски језик

Црна Гора добила је међународни код за црногорски језик у оквиру ИСО 639 међународног стандарда.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Ту информацију саопштио је директор Националне библиотеке Црне Горе "Ђурђе Црнојевић" са Цетиња Богић Ракочевић, наводећи да ће ознака за црногорски језик биће ЦНР.

Одлуку је, како се наводи, донио Уједињени савјетодавни комитет за кодификацију језика, са сједиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону.

Раније, Технички комитет за стандардизацију језика са сједиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону, није прихватао кодификацију црногорског језика, са образложењем да је у питању једна од варијанти српског језика, иако је Национална библиотека "Ђурђе Црнојевић" са Цетиња девет година инсистирала на међународној кодификацији црногорског језика, на шта Амерички комитет није пристајао.

Ипак, Комитет из Вашингтона не само што је сада признао постојање црногорског језика, већ је потврдио да црногорски језик није варијанта српског језика, како је то донедавно спочитавано. Дакле, он има лингвистичку препознатљивост, рекао је Ракочевић.

Ознака за црногорски језик биће ЦНР, назив на енглеском "монтенегриан", на француском "монтенегрин", а у оригиналу "црногорски језик" на латиници и ћирилици.

Извор: Агенције