latinica  ћирилица
12/12/2017 |  14:31 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Стандард о комеморацији Праљку: Ужасе нису помињали

Аустријски лист Стандард објавио је чланак о комеморацији Слободану Праљку којем истичу да су "хрватски министри били на комеморацији ратном злочинцу".
Слободан Праљак - Фото: Screenshot
Слободан ПраљакФото: Screenshot

Чланак започиње описом својеврсног олтара који је на средишњем загребачком тргу постављен за Праљка, којег славе као јунака.

Подсјећа се да је Хашки трибунал Праљка због ратних злочина осудио на 20 година затвора, због чега је он у судници извшио самоубиство попивши отров.

Као дио удруженог злочиначког подухвата наведен је и први хрватски предсједник Фрањо Туђман, наводи Стандард, и то је био "главни разлог зашто су због пресуде потестовали хрватски националисти" укључујући и владу и предсједницу Колинду Грабар Китаровић.

- Туђман међу националистички настројеним Хрватима у Хрватској, БиХ и дијаспори важи такође као јунак, пише лист.

Подсјећа такође да Праљка прије самоубиства годинама нико није помињао, те да влада није послала званичне представнике на комеморацију, али су ту били предсједник Сабора Милијан Бркић, министри Томо Медвед и Дамир Крстичевић, те припадници ХДЗ-а Владимир Шекс и Андрија Хебранг.

- Био је ту и националистички пјевач Марко Перковић Томпсон, чији се концерти понекад забрањују, пише Стандард, те додаје како су летјеле похвале на рачун осуђеног ратног злочинца "великог хуманисте, а не као човјека који је иза себе оставио патње и ужасе".

Нису се помињале жртве хрватских снага у БиХ.

Помиње се такође и говор "бившег министра одбране Павла Миљавца" о томе да је пресуда "фалсификовање историје", изјава Давора Домазета Лоше да је Праљак био невин човек, те сина Фрање Туђмана, Мирослава, који је поновио да праљак није ратни злочинац, због чега су хиљаде у дворани почеле да аплаудирају.

- На крају је изведена национална химна, пише лист и подсјећа да је "чак и премијер Андреј Пленковић говорио о пресуди као праведној".

Аустријски лист цитира стручњака за југоисточну Европу Флоријана Бибера који каже да за време Иве Санадера, па и Зорана Милановића "такве изјаве не бисмо могли да чујемо", те да је у Хрватској завладао конзервативни дух.

Бибер истиче да су у ЕУ лоше примљене реакције из Загреба јер се "може нешто мало чачкати по историји, али је друга прича устати против пресуде међународног суда".

Стандард пише и да је расположење међу Хрватима у БиХ такође "реакционо", те се наводи пример новинарке Штефице Галић из Мостара којој националисти прете смрћу. Галић наводи да пријетње не пријављује полицији јер јој и из полиције пријете.

Извор: Б92