latinica  ћирилица
12/12/2017 |  14:34 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Враћен дневник ратног злочинца из Коњица Миралема Мацића

Амарилдо Гутић, сарајевски новинар, у пратњи адвоката Душана Томића, вратио је, у уторак, у Тужилаштво БиХ, дневник Миралема Мацића Маце, осуђеног ратног злочинца из Коњица, који је описао своју и улогу осталих Бошњака, посебно недавно ухапшених 13, у злочинима над Србима у том граду на почетку рата у БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Дневник је, како каже Томић, сада у сигурним рукама поступајућег тужиоца за злочине у Коњицу, Станка Благића, који је, за разлику од осталих колега који су се бавили овим предметом, имао снаге, воље и знања да процесуира осумњичене Бошњаке, за низ свирепих злочина над Србима, који су, у овом дијелу БиХ, и речју и делом, доживели геноцид“

Додаје да није ни чудо што је некима одговарало што нема оригинала дневника, јер је у њему све аутентично.

- Као правни заступник породица већ сам спремио и ускоро ћу тужиоцу да предам и документа која свједоче ко је какву улогу имао у том мрачном времену у Коњицу, ко је напредовао, како и зашто. Варају се они који мисле да функције могу да их заштите, а да је тако свједочи и хапшење војног бх. аташеа у Холандији, по налогу Кантоналоног тужилаштва хрцеговачко-неретванског кантона због ратних злочина над Србима. Доста је више да одговарају само "ситне рибе", а да се за оне крупне праве којекакве срамне погодбе - истакао је Томић.

Извор: Срна