latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

ТЕ Гацко 2 од огромног значаја за привреду Српске (ВИДЕО)

Пројекат термоелектране Гацко 2, за чију је градњу јуче потписан споразум о сарадњи са кинеским компанијама, од огромног је значаја за Српску и у економском, и у енергетском погледу. С обзиром да је постојећа термолектрана при крају експлоатационог вијека, нова инвестиција значиће да Гацко и даље остаје један од стубова енергетског система Српске.
ТЕ "Гацко" - Фото: РТРС
ТЕ "Гацко"Фото: РТРС

Кажу да Гачани већ дуже од четири деценије ујутру прво погледају ка "терми" - ако дими, кажу, добро је. Јер је гатачки гигант од свог оснивања био стуб развоја и Гацка и цијеле регије. Могућност да ће бити грађена нова електрана и радити овако озбиљан пасао са компанијама свјетског значаја, огроман је корак напријед, сматрају у гатачкој термоелектрани.

"Један такав објекат, ма гдје се налазио, ће у наредних 30-так година у буџет РС инкасирати преко три милијарде марака. С енергетског аспекта, објекат снаге 350 мегават часова треба да произведе 2.400 гигаватчасова електричне енергије, што значи близу 50 одсто садашње производње струје у Српској", рекао је Срђан Миловић, помоћник директора РиТЕ Гацко. 

Шта ће бити са старом електраном? Овог прољећа слиједи капитални ремонт. То ће се искористити како би се детаљно оцијенило стање постројења и његов рок трајања.

"Послије капиталног ремонта имаћемо тачне процјене колико дуго електрана још може да ради. Ми ћемо свакако учинити све да ради бар док се не заврши изградња Гацка 2, а можда и дуже као стендбај постројење", истиче Бошко Козомара, в.д. директора РиТЕ Гацко. 

Процјене о залихама угља говоре да је експлоатација руде могућа још 40 година, и то је био један од основних предуслова да се почну преговори о другој фази.

Козомара истиче да је генерални пројекат рудника завршен и да се чека одобрење Министраства индустрије и енергетике РС, а да руководство електране треба да изврши припреме за одређивање локације гдје ће бити смјештено постројење.

Све досадашње студије показале су да је пројекат нове термоелектране у Гацку исплатив, и оправдан. Ипак, предстоји још много посла око припреме документације и дефинисања детаља, обавеза и права свих страна укључених у споразум.