latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:03 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Свједок: Убиство дјечака Слободана Стојановића посматра и Насер Орић! (ВИДЕО)

Саслушањем свједока под мјерама заштите, иначе очевица ликвидације дванаестогодишњег Слободана Стојановића у Каменици код Зворника, настављено је суђење Елфети Весели као починиоцу, и њеном претпостављеном Сакибу Халиловићу Кибету, команданту мјесног Диверзантског вода тзв. Армије БиХ.
Суђење Елфети Весели - Фото: РТРС
Суђење Елфети ВеселиФото: РТРС

Свједок, који је такође био муслимански борац, потврдио је да је ликвидацију дјечака посматрао и ратни командант Сребренице Насер Орић.

Језиво је било, у судници слушати очевица убиства недужног дјечака. Десило се то, каже, по завршетку акције ширења коридора од Коњевић поља према Каменици. Док су "славили" побједу, возећи бицикл, појавио се Слободан. Елфета коју је као и Халиловића, познавао из ранијих борби, ухватила је дјечака за главу. Опсовала му четничку мајку. Упозоравали су војници своје окупљене команданте, међу којима су били и Орић и Халиловић, на монструозан чин који Елфета припрема. Но, нису реаговали. 

"Елфета је стајала са дјечакове лијеве стране. Држала га је за косу. Извадила је нож са црним корицама. Подигла му је главу и повукла нож испод врата. Дијете је почело да кркља. Видио сам и да крви иде, шикља. Кад је неко од присутних војника питао – шта то уради – она је извадила пиштољ, дуга деветка, прислонила му на главу и пуцала, једном или два пута, не знам. Окренуо сам главу, нисам више могао да гледам", рекао је свједок.

Све је свједок који је тог дана и рањен, каже, посматрао са удаљености од 10-ак метара. Чуо је и Орића, чија је Елфета каже, била миљеница, када је на примједбе војника због убиства, опсовао и рекао: "Убила, убила па шта"? Ни Халиловић није реаговао. 

О ликвидацији Срба из Подриња је каже и раније свједочио. Детаљно, тек када је побјегао из БиХ и добио исељеничку визу. Претходно га је полицајац из Тузле упозорио да му пријете убиством. Умјесто имена полицајца, на чему је одбрана инсистирала – одговорио је : "Хоћете ли да имамо једног човјека мање?"

Говорио је свједок и како је, након одласка из БиХ, његова мајка претучена по налогу Орића. Брату је пријећено! Одбрана је покушала да га дискредитује, наводећи да му је ревизијом из децембра 2015. године војни стаж укинут, на што је свједок одговорио да се то десило када је Насер Орић именован за савјетника у Федерално министарство бораца. И жена монструм – Елфета – устврдила је како свједока не познаје – а он одоговорио да ће га “можда препознати ако му дозволе да исприча шта је урадила са двојицом заробљеника који су превожени трактором”. О томе ипак није проговорио, јер се побунила одбрана. Инсистирали су на именима и других свједока Слободановог убиства. Суђење ће бити настављено 19. децембра.