latinica  ћирилица
15/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Изрицање пресуде Азри Башић 27. децембра

Изрицање првостепене пресуде Азри Башић за злочине над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године заказано је за 27. децембар, речено је у Суду БиХ по окончању гланог претреса у овом предмету.
Суђење Азри Башић - Фото: РТРС
Суђење Азри БашићФото: РТРС

Током изношења завршних ријечи Башићеве одбране, бранилац Бинаса Абаспахић рекла је да Тужилаштво БиХ ничим није доказало да је оптужена починила кривична дјела ратни злочин над цивилним становништвом и злочин над ратним заробљеницима, што јој је стављено на терет измијењеном оптужницом од 22. новембра.

- У току поступка, Тужилаштво је саслушало 32 свједока, од којих једног заштићеног, те уложило материјалне доказе за које одбрана сматра да не могу доказати кривицу оптужене. Одбрана не оспорава дешавања 26. априла 1992. године, али сматра да она нису приказана онако како је било, односно да то није учинила оптужена - навела је Абаспахићева.

Бранилац сматра да је доказано да није било основа за отварање истраге и подизање оптужнице у овом предмету, те да Тужилаштво није извело ван разумне сумње ниједан доказ да је Азра Башић починила кривично дјело за које је терети, због чега је затражила да буде ослобођена.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље.

Извор: Срна