latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:13 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Коловози мокри и клизави

Коловози на већини путева у Републици Српској мокри су и клизави, а због магле видљивост је смањена на ауто-путу Бањалука-Градишка и на дионици ауто-пута "9. јануар" Маховљани-Друговићи.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Током ноћи и јутра у већем дијелу Републике Српске падао је слабији снијег, који није створио веће проблеме у одвијању саобраћаја.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима скрећу пажњу да је на дионицама у вишим планинским предјелима могућ наилазак на поледицу и дјелимично засњежен коловоз.

Зимска опрема, због засњежених коловоза обавезна је на путним правцима Фоча-Тјентиште и Љубиње-гранични прелаз Делеуша.

Дежурне екипе предузећа за путеве на терену су и интервенишу на дионицама гдје је то потребно, наводе из АМС.

У котлинама, уз ријечне токове и преко превоја има измаглице или ниске облачности.

Због активирања клизишта на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним проуштањем возила једном траком.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор, због изградње ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем, измијењен је режим у одвијању саобраћаја, а постављена је привремена сигнализација.

До краја године обустављен је саобраћај на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске /Брчко један/ због изградње моста у Крепшићу. За вријеме радова, саобраћај се одвија регионалним путем Брчко-Церик и локалним путевима, као и улицама у насељу.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикт и граница Републике Српске/Брчко дистрикт-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Саобраћај је обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због деминирања терена на радилишту Клакари Доњи 12 и Клакари Доњи 13, на магистралном путу Брод-Оџак радним данима од 8.00 до 18.00 часова саобраћај се одвија тако што 30 минута трају обуставе, а 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај ће се одвија једносмјерно, преко изграђеног привременог моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршени су планирани радови на санацији клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена овим радовима остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, чији саобраћај је преусмјерен на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, због активираних клизишта, саобраћа се једном саобраћајном траком, наизмјенично.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је републичка саобраћајно-превентивна кампања "Прослави одговорно! Ако мислиш пити, возач немој бити" која ће трајати до 31. јануара и њоме се жели указати на опасности којима су изложени возачи и пјешаци, а који под утицајем алкохола управљају возилима или се крећу коловозом.

У реализацију кампање укључени су Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја, АМС Републике Српске и 48 ауто-мото друштва, те предузеће "Молсон корс" и локалне заједнице.

У току је велика републичка превентивна кампања "Буди видљив, не буди фигура" коју спроводи АМС и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а основна порука је видљивост пјешака.

Циљ кампање јесте да укаже пјешацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним сатима. Кампањом се жели утицати на ставове возача везано за кретање путним дионицама гдје се могу очекивати пјешаци, да смање брзину кретања и повећају опрез.

АМС Републике Српске позива возаче да возе опрезно у зонама основних и средњих школа, те да обрате посебну пажњу на ђаке који се крећу дуж коловоза.

На подручју Федерације БиХ због ниске температуре коловози су мјестимично залеђени и клизави, а слаб снијег пада у западним и југозападним крајевима.

На дионицама у западним и јужним крајевима могући су јачи удари вјетра.

Угаженог снијега или леда на коловозу има на дионицама у вишим планинским предјелима, укључујући превоје Ростово /Нови Травник-Бугојно/, Караула /Олово-Кладањ/, Ланиште /Босански Петровац-Кључ/, Оштрељ /Босански Петровац-Дрвар/, Рипач-Врточе /Бихаћ-Босански Петровац", као и путне правце Босански Петровац- Босанска Крупа и Млиниште-Гламоч-Прилука.

На магистралним путевима Јабланица-Прозор и Ресановци-Дрвар, као и на дионици регионалног пута Олово-Рибница, због одрона, саобраћа се наизмјенично једном траком.

На граничним прелазима у БиХ нема евидентираних дужих задржавања.