latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:21 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Либија: Брутално убиство градоначелника Мисрате

Наоружани нападачи убили су из засједе у недјељу увече градоначелника Мисрате, трећег највећег града у Либији.

Непознати нападачи пратили су аутомобил градоначелника Мохамеда Ештевија када је кренуо са аеродрома у Мисрати гдје је претходно слетио авион којим је допутовао из Турске, рекао је неименовани безбједносни званичник, преноси данас Ројтерс. Када су га стигли испалили су у Ештевија неколико хитаца.

Ова сјеверноафричка земља, произвођач нафте, у хаосу је од 2011, када је тамо избио устанак у којем је збачен лидер Моамер Гадафи, али је Мисрата - иначе највећа либијска лука - до сада била релативно мирна, наводи британска агенција.

Ипак, Ројтерс подсјећа да је у октобру у дворишту градског суда експлодирала бомба, усмртивши четири особе и ранивши још 40 људи, у нападу за који је одговорност преузела Исламска држава.

Мисрата, која се налази скоро 200 километара источно од Триплија, капија је за храну и увоз друге робе у Либију, а такође је једина зона у земљи која је ослобођена плаћања пореза.

То је и једно од малобројних мјеста која још увијек посјећују бизнисмени, страхујући да другде безбједносни услови нису адекватни.

Извор: Танјуг