latinica  ћирилица
18/12/2017 |  10:18 | Аутор: РТРС

Нове врсте руског наоружања плаше Алијансу

Руска војна индустрија је прије неколико година почела да производи нове врсте наоружања, а садашњи резултат плаши земље НАТО-а, наводи "Алгемајне цајтунг".
Ново руско оружје – маскировка, армија на надувавање! - Фото: РТС
Ново руско оружје – маскировка, армија на надувавање!Фото: РТС

Стручњак са Универзитета Харвард Дмитриј Горембург тврди да се Русија може "заштитити у обичном рату од сваког противника и побиједити све сусједне земље".

Према његовом мишљењу, руска војска може имати потешкоћа само у случају војног сукоба са Кином.

Њемачки лист наводи да је у току потпуно нова фаза модернизације руског оружја, с циљем да Русија не заостаје у техничком напретку у односу на НАТО и Кину.

Анкете показују да 93 одсто грађана Русије сматра да ће Оружане снаге Руске Федерације одбранити земљу у случају стварне опасности, преноси "Руски вјесник".

Шеф Главног штаба Оружаних снага Велике Британије Стјуарт Пич страхује да би Русија могла да угрози каблове за везу који су под водом.

Пич сматра да Велика Британија и НАТО треба да обрате пажњу на заштиту телекомуникационих линија, преноси Би-Би-Си.

Он истиче да НАТО нарочиту пажњу посвећује заштити трансатлантских каблова, због, како тврди, "пријетњи које се појављују у вези са модернизацијом руске флоте, која укључује нуклеарне и друге подморнице и бродове".

Евентуално уништавање и оштећење каблова имаће погубан утицај на економију, сматра Пич.

Према посљедњем извјештају аналитичког центра "Полиси ексчејнџ", подводне мреже у свијету садрже 213 независних система каблова и више од 877.000 километара оптичких каблова.

Новине "Взгљад" су раније писале да ће се Русија вратити међу водеће земље у подводним истраживањима на великим дубинама, те да се у САД паралелно с тим почело говорити о неким руским системима који би могли представљати пријетњу безбједности земаља Сјеверноатлантског савеза.

Извор: Срна