latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:19 | Аутор: РТРС

Новаковић: Сет закона о акцизама је штетан за грађане

Посланик Народног демократског покрета /НДП/ у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић изјавио је данас да је усвојени сет закона о акцизама штетан за грађане јер ће довести до неминовног повећања и других цијена, а не само скока цијена нафте од 10 одсто.
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba) -
Момчило Новаковић (фото: oslobodjenje.ba)

Новаковић је нагласио да ће се грађани ускоро суочити са цијеном нафте већом од двије КМ по литру.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је на дан када се усвајао наведени сет закона у парламенту БиХ дјеловала "КМ коалиција" и да се показало да је циљ освајања власти новац, а не интерес грађана.

Новаковић је оцијенио да се крајњи циљ ангажовања међународне заједнице за усвајањем сета закона о акцизама огледа у стварању могућности да се већ уложена средства наплате, као што су средства Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ уложена у путеве и Међународног монетарног фонда, са којим аранжман није продужен, јер не постоји могућност власти у БиХ да враћају узета средства.

"Из тога је јасно да неће бити градње нових путева, него ће се враћати већ узети кредити, а усвојене акцизе ће бити само још један порез који неће дати ефекте", навео је Новаковић.

Он је рекао да је Представнички дом парламента БиХ од 1998. године до сада усвојио 604 закона, од којих је њих 515 подржао СНСД, 412 СДС, а ПДП је подржао 481 закон.

Он је додао да је у периоду од 2002. до 2006. године СДС, који је тада био на власти подржао 215, а СНСД, који је тада био у опозицији, подржао 214 закона.

Извор: СРНА