latinica  ћирилица
18/12/2017 |  13:29 | Аутор: РТРС

БиХ по мјери АИД-а: Ратни злочини, муџахедински кампови и правосудне фарсе

Странка демократске акције никада се није одрекла својих ратних кадрова из редова тзв. Армије БиХ, МУП-а тзв. Републике БиХ, АИД-а. Бројни некадашњи ратни кадрови данас су угледни чланови СДА, смјештени у институцијама БиХ, обавјештајно-безбједносном апарату, Оружаним снагама БиХ иако се већ дуги низ година доводе се у везу с ратним злочинима, било као налогодавци или (не)посредни извршиоци, финанцијери терористичких група по БиХ и линковима са муџахединима тијеком и након рата.
СДА - ратни кадар - Фото: РТРС
СДА - ратни кадарФото: РТРС

Након пресуде херцегбосанској шесторци пред Жалбеним вијећем Хаашког трибунала за удружени злочиначки подуват и међународни оружани сукоб у БиХ, бх. правосуђе извело је још један, у низу бројних правосудних игроказа.

Хамдија Абдић - Тигар, одборник СДА и "доказани патриота"

Посљедња таква епизода случај је Хамдије Абдића – Тигра из Бихаћа. Тигар је задње три године одборник СДА у Градском вијећу Бихаћ. Ухапшен је по налогу Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона са још четворицом припадника тзв. Армије БиХ због основане сумње да је починио злочин, односно, убиство генерала Хрватског вијећа обране, Владе Шантића, у марту 1995. Шантић је у вечери с 8. на 9.марта нестао и до данас није пронађено његово тијело. Абдић је 24 сата након лишавања слободе, пуштен, по налогу Кантоналног суда у Бихаћу. Хрватска јавност у БиХ сматра како је налогодавац убистваХВО-овог генерала, Владе Шантића, комадант 5. корпуса тзв. Армије БиХ, Атиф Дудаковић.

Енес Јахић – војни аташе ОС БиХ учествовао у злочинима над Србима у Коњицу?

Осим Тигра, ухићенапшен је и Енес Јахић, високи официр Оружаних снага БиХ, тренутно на функцији војног аташеа Амбасаде БиХ у Холандији. Државно тужилаштво Јахића доводи у везу са ратним злочинима над српским цивилима у селу Брадина у Коњицу. Јахић је био на челу посебне полицијске постројбе из Коњица тијеком напада на српске цивиле у Брадини, а прошле је седмице ухапшено још 13 бивших припадника тзв. Армије БиХ и цивилне полиције МУП-а тзв. РБиХ због злочина у Коњицу. Јахић је иначе, 2014. одликован америчким орденом за заслуге у заједничкој служби као учесник размјене у штабу ЦЕНЦОМ-а, америчких оружаних снага у Флориди гдје је радио на пословима стратешког планирања и војних анализа.

Сенад Машовић, бивши припадник "Алахове војске" нови начелник Заједничког штаба ОС БиХ?

У идућем периоду на челу Заједничког штаба Оружаних снага БиХ требао би бити Бошњак, а према наводима медијима, изгледни је кандидат Сенад Машовић који ужива подршку СДА.

Машовић је иначе бивши припадник 7. муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, а био је и један од пуковника при Војсци Федерације БиХ у чији је састав ушла и 7. муслиманска као "Седма витешка механизована бригада". Била је то водећа бошњачко-муслиманска јединица у рату у чијем су саставу били бројни муџахедини уз тадашње Муслимане. Машовић је тренутно замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ. Војне едукације похађао је у Турској након што му је Високо војно училиште у Загребу одбило захтјев за школовање управо због ратног ангажмана у 7. муслиманској.

Шемсудин Мехмедовић – полицајац, парламентарац, промотор тероризма и омиљени кум муџахединима

Шемсудин Мехмедовић, један је од оснивача СДА, ратни начелник Полицијске станице Тешањ и начелник Центра службе беубједности Добој са сједиштем у Тешњу. Након рата био је министар унутрашњих послова у Влади Зеничко-добојског канрона, а затим министар саобраћаја и комуникација ЗДК.. Био је и посланик у Парламенту ФБиХ и у два мандата посланик у Представничком дому ПС БиХ. Мехмедовић се с тројицом заступника разишао с СДА и сада дјелује као посланик Неуависног блога у Парламенту БиХ. СИПА је Мехмедовића 2013. године пријавила Кантоналном тужилаштву ЗДК-а због недозвољеног посједовања оружја и експлозивних материја, али је Тужилаштво одустало од истраге. У скривеним подземним складиштима пронађено је око 800 пуњења за ручне ракетне бацаче иранске производње те око 60 граната за бестрзајне топове.

Такође, у јулу 2013. Мехмедовић је ухапшен због сумњи да је починио ратне злочине против српских цивила на подручју Општине Тешањ, од прољећа 1992. до јесени 1993. СИПА је Тужилаштву БиХ поднијела и извјешће против Мехмедовића под оптужбама да је утицао и пријетио свједоцима и полицијским службеницима СИПА-е током хапшења.

Мехмедовић је према наводима тада осумњичен да је планирао, наређивао и лично учествовао у хапшењима, притварању и испитивању српских цивила. Поред тога, Мехмедовић је био осумњичен и за нечовјечно поступање, затварање, застрашивање и мучења српских цивила. Такође, у љето 1993. полицајци тзв. Армије БиХ претукли су српског цивила који је од посљедица и преминуо, а Мехмедовић као начелник ЦСБ-а није учинио ништа на кажњавању починиоца. Осим Мехмедовића, осумњичен и ухапшен је био и Сеад Диздаревић, полицијски службеник МУП-а ЗДК-а који је запослен као истражилац у Одјелу криминалистичке полиције и Полицијске управе Тешањ. Повезује га се, управо, с Мехмедовићем да је починио ратни злочин против цивилног становништва јер је као саучесник учествовао у премлаћивању српског цивила из Јелаха.

Амир Ахмић – официр за везу с Хаашким трибуналом и осумњичени за ратне злочине

Уз Мехмедовићево име у кривичној пријави, стајало је и име Амира Ахмића, официра за везу са Хаашким трибуналом, а некадашњег АИД-овца који је такође ухапшен јер је постојала основана сумња како је починио ратни злочин против цивилног становништва, односно, планирао, издавао наредбе и лично учествовао у хапшењима и притварањима Срба у том подручју.

Међутим, Државно тужилаштво није дало сагласност за хапшење Мехмедовића и других нити је о хапшењу био упознат тадашњи поступајући тужилац. Предмет "Мехмедовић и други" никада није био формиран, а СИПА је тада оптужила Тужилаштво БиХ да опструишу истрагу. Тадашњи директор СИПА-е био је Горан Зубац који је, симболично, након налога за хапшењем Мехмедовића, и смијењен.

Зеничке полицајце обучавала "муслиманска браћа"

Шемсудин Мехмедовић већ се дуги низ година доводи у изравну везу са ратним злочинима, муџахединским јединицима, организацијама које финансирају терористичке активности. Дневник.ба већ раније је писао како је, управо, Шемсудин Мехмедовић, био омиљени кум муџахединским борцима и Бошњакињама јер их је, на тај начин, након 1995. остављао у БиХ и осигуравао им држављанства БиХ. За вријеме Мехмедовићевог управљања зеничко-добојским МУП-ом, обуке бошњачким полицајцима, вршили су бивши муџахедини, и то припадници организације Муслиманског братства.

Права пријатељства вјечно трају: Мехмедовић и земље Блиског истока

Иначе, Мехмедовић је недавно требао посјетити једну од НАТО-ових школа у Њемачкој као члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ при Парламентарној скупштини БиХ, а према наводима медија, није добио сагласност америчких власти управо због сумњиве ратне и поратне прошлост. Мехмдовић је, иначе, и члан Групе пријатељства земаља Блиског истока при Парламентарној скупштини БиХ.

Абу Хамза пуштен из притвора када је Осмица дошао на челу ОБА-е

Међу Мехмедовићевим посланичким питањама нашла су се и два везана за статус "Абу Хамзе", односно Имада ел-Мисрија, муџахедина који је био притворен у Имиграционом центру у Источном Сарајеву, а пуштен на слободу прошле године јер више није "пријетња по бзбједност БиХ" и то наредбама министра безбједности у С БиХ, Драгана Мектића и новог директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Османа Мехмедагића.

Шефик Џаферовић: Тужилаштво наредило неспровођење истраге

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА, бивши начелник полиције (ЦСБ) у Зеници и Завидовићима, а од 1996. био је секретар Агенције за информисање и документацију (АИД). Бивши је предсједник Скупштине у Зеничко-добојском кантону, односно, делегат у Дому народа ФБиХ. Од 2000. године Џаферовић је у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, потом у Представничком дому ПС БиХ. Актуални је предсједавајући Представничког дома ПС БиХ.

Истрагу против Шефика Џаферовића 2015. године тражио је бивши потпредсједник Федерације БиХ, Мирсад Кебо, који је Државном тужилаштву достављао документе који наводно доказују Џаферовићеву кривичну одговорност због прикиривања ратних злочина муџахедина у мјесту Возућа код Завидовића. Међутим, Тужилаштво БиХ издало је наредбу о непровођењу истраге против Џаферовића.

Према наводима Мирсада Кебе, у информацији о Џаферовићевој улози у рату, а за што је касније рекао да је "поносан", стоји како су он и Сакиб Махмуљин 18. 04. 1994. приликом посјете Возући имали сазнања о томе да је једном српском цивилу Ел – муџахид одрубио главу јер су били удаљени 10 метара од мјеста злочина.

Посланици СНСД-а неколико су пута тражили смјену Шефика Џаферовића с мјеста предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ, а коју је подржао и Никола Ловриновић ( ХДЗ БиХ).

Осман Мехмедагић – од Алијиној тјелохранитеља до директора државне сигурносне агенције

Од 2015. године нови директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ је Осман Мехмедагић звани Осмица. У Мехмедагићевој биографији мрље су из ратне, али и поратне прошлости. Непосредно пред именовање функционери СДА су говорили како је "именовање је већ договорено у СДА и Предсједништву БиХ“" Медији су писали како је Мехмедагић именован на захтјев Бакира Изетбеговића, лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ. Мехмедагић је раније био начелник Одјела за тајно праћење и осигурање особа у ОБА-и. Мехмедагића српски медији у БиХ дуги низ година доводе у везу са ратним злочинима почињеним над колоном војника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици 1992. године, тероризмом и организовањем долазака муџахедина у БиХ.

Бивши је припадник бошњачке службе, односно, Агенције за истраге и документацију (АИД) која се неслужбено сматра одговорном за многа политичка убојства у БиХ. Осим тога, Мехмедагић је јавностима познат као тјелохранитељ Алије Изетбеговића и припадник јединице "Бисери" тзв. Армије БиХ. Осим у АИД-у, Мехмедагић је неко вријеме радио и у тадашњој Федералној обавјештајној служби. Војне обуке прошао је у Турској.

Хасан Ченгић – имам, логистичар тзв. Армије БиХ и финансијер терористичких напада 11. септембра 2001. године?

Хасан Ченгић бивши је технички секретар централе СДА у Сарајеву и помоћник заповједника Главног штаба  тзв. Армије БиХ. Ченгић је за вријеме рата у БиХ био главни логистичар тзв. Армије БиХ. Радио је и како имам у Стоцу и Загребу. Од недавно је поново члан Сабора Исламске заједнице БиХ.

Ченгића медији дуги низ година доводе у везу с финансирањем терористичких група и организација у БиХ, регрутовање муџахедина из блискоисточних земаља у БиХ. Неко вријеме био је посланик у Парламенту ФБИХ, изасланик у Дому народа ПС БиХ и саборник у Сабору ИЗ-а у два мандата. Америчке службе су 1996. тражиле од Алије Изетбеговића да Ченгића смијени с мјеста замјеника министра обране. СДА је тада оцијенила "да рад и дјеловање Хасана Ченгића на пословима набавке оружја није био противан ставовима и одлукама највиших органа Странке".

Медији у БиХ наводили су и како је антикорупцијски тим ОХР-а водио истрагу против Хасана Ченгића јер је наводно "својеручно потписао трансфер новца намијењен терористичким нападима 11. септембра 2001. године". Ченгићево дјеловање уско је,према наводима медијима, повезано са бројним исламистичким организацијама, удружењима и институцијама у свијету. У прилог томе су и наводи како је Ченгић својевремено сарађивао и са Саудијцем Ваел Хамза Јелаиданом, једним од кључних људи за финансирање Ал Каидине терористичке мреже. Ченгић је, наводно, Јелаидану, осигуравао новце који би могли бити кориштени за терористичке нападе диљем свијета. Ченгић је, такођер, неко вријеме водио и хуманитарну организацију Тхирд Wорлд Релиеф Агенцy (ТWРА), а 1993. године на рачуне којима је управљао Јелаидан пребачено је седам милиона 758 хиљада америчких долара те четири милиона и 250 хиљада тадашњих њемачких марака. Претпостављало се како се тим новцима финансирају исламистички регрути и њихове активности по БиХ и свијету.

Алиспахићев пут: Од зачетника терористичког кампа до професора безбједности

Бакир Алиспахић бивши је министар унутрашњих послова тзв. Републике БиХ, некадашњи начелник ЦСБ-а у Сарајеву и директор Агенције за истраге и документацију (АИД). Алиспахић је међународним јавностима познат кроз наводни шпијунско-терористички камп на Погорелици код Фојнице због чега је, између осталог, од 2003. на црној листи америчког Стејт Департмента.

Због Погорелице на америчкој црној листи

На инзистирање ИФОР-а, односно снага предвођених НАТО-ом у БиХ, задужених за спровођење Дајтонског мировног споразума, 1996. Алиспахић је смијењен с мјеста министра полиције због довођења у везу с организацијом кампа на Погорелици код Фојнице, у ком су се, наводно, припадници МУП-а тзв. РБиХ и АИД-ови обавјештајци, чак и добровољно пријављивали, за (анти)терористичке обуке и операције обрачуна с криминалним миљеом у Федерацији БиХ.

Тада је ухапшено неколико припадника МУП-а тзв. РБиХ и радника Иранске обавјештајне службе који су радили као инструктори.

Шпијунаже за Иранце, обука АИД-оваца и полицајаца и злогласне Шеве

Алиспахић је у том раздобљу, био главни "логистичар и часник за везу" између МУП-а РБиХ и Исламске Републике Иран, односно бошњачких полицајаца – ученика и иранских - учитеља, и једних и других подједнако, наводних потенцијалних терориста. Алиспахића су медији годинама доводили у (не)изравну везу с шверцом оружја, хране, крађу имовине сарајевских Срба који би нестајали преко ноћи, криминалним сарајевским групама Рамиза Делалића Ћеле, као и специјалцима МУП-а РБиХ, фамозним Ластама и Шевама.

Међутим, истину о наводном највећем шпијунско-терористичком кампу у БиХ, а засигурно и у регији, чињенице и доказе о томе тко је страним борцима, како и због чега, одобравао држављанства БиХ, како се финанцирала Армија БиХ преко разних исламских (пара)организација, због чега су, заправо, бројни муџахедини остали и након рата у БиХ,а неке се од њих доводило у везу с убојствима хрватских полицајаца и повратника по Средишњој Босни, јавности су требале сазнати кроз судски поступак против Алиспахића и других.

(Анти)терористичке јединице планирале ликвидирати и Јадранка Прлића?

Иако су 2002. по налогу тадашњег Федералног тужилаштва ухапшени Бакир Алиспахић, Ирфан Лјеваковић и Енвер Мујезиновић због постојања основаних сумњи шпијунажа за Иран и политичких убојстава и организација кампа који је служио за обуку и припремање терористичких акција, правосуђе је (не)оправдано заказало.

Планирали су, како се тада наводило, по налогу самог државног врха убојства бх. интелектуалаца Бошњака, али и Хрвата, попут Ивана Бандера и Јадранка Прлића. Терористичке акције требали су извести управо припадници (анти)терористичких група обучаваних у фојничком кампу.

Ослобађајућа пресуда по свим тачкама оптужнице

Ипак, оптужница против Алиспахића и других, ускоро је с "кампа Погорелице", односно, организације вјежбих за терористе у сарадњи с иранском обавјештајном службеном и спрјечавања казненог процесуирања особа осумњичених за тероризам, преиначена у "покушај атентата Фикрета Абдића", а све тројица осумњичених, ослобођени су правомоћно, пред Врховним судом Федерације БиХ кривичне одговорности по свим тачкама оптужнице.

Алија Изетбеговић: Контакти с Владом тзв. РБиХ легални

Алија Изетбеговић тада је изјавио како су контакти Владе РБиХ с Ираном били легални, а иранска дипломатија у БиХ како никада нису организовали било какву обуку нити камп мимо изричитог ранијег захтјева Владе тзв. РБиХ.

Чустовић: Легални и легитимни камп, као припадник МУП-а тзв. РБиХ упућен сам на Погорелицу

Недим Чустовић својевремено је био и шеф кабинета министра безбједности БиХ, Тарика Садиковића који је потврдио како је прошао обуку у кампу на Погорелици.

"Тачно је да сам прошао обуку у 'Погорелици', али судском одлуком је потврђено да то није имало никакве везе с терористичком обуком. То је био легални и легитимни камп за обуку МУП-а  тзв. РБиХ, чији сам био припадник", рекао је Чустовић. Изјавио је и како је као службеник МУП-а упућен на обуку у овај камп коју је и завршио.

"Радило се о антитерористичкој и контраобавјештајној обуци", навео је Чустовић.

Алиспахић као свједок Тужилаштва БиХ: За злочине над Хрватима у Трусини сазнао након рата

Алиспахић је 2011. био и свједок Државног тужилаштва у предмету против Зулфикара Алишпаге за ратне злочине против хрватских цивила у Трусини код Коњица. Алиспахић је тада рекао како му "нису познати детаљи тог злочина јер МУП није био надлежан за инциденте у које је била укључена тзв. Армија БиХ".

"Мени Трусина није била позната ни по којем основу, тако да о почињеним злочинима немам непосредних сазнања", рекао је Алиспахић.

Алиспахић каријеру наставио као професор на Факултету за криминалистику

Иако је Предсједништво СДА Бакира Алиспахића 2014. годне смијенило с позиције челника Групе за сигурносну политику у СДА-у, задњих неколико година, Алиспахић је професор на Факултету за криминалистику, криминологију и беубједносне студије Универзитета у Сарајеву.

АИД-ова БиХ

Уз правосудну фарсу у "случају Погорелице" , улоге Шефика Џаферовића, Шемсудина Мехмедовића и других, јасно је како се истина о злочинима за вријеме рата у БиХ, каснијим политичким убиствима, директним и блиским везама бошњачког политичког руководства с исламским свијетом, никада и неће сазнати. Институционално и системско органиовање, планирање и провођење замисли и намјера АИД-ових структура и данас траје и то управо, захваљујући истакнутим садашњим или бившим члановима СДА. Двије су БиХ – једна је она илузорна, будућа чланица ЕВропске уније, а друга реална – АИД-ова БиХ.

Извор: Дневник.ба