latinica  ћирилица
18/12/2017 |  18:22 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Одбрана генерала Младића тражи продужење рока за жалбу на пресуду

Одбрана генерала Ратка Младића, којег је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор, поднијела је данас захтјев за продужење рока за најаву подношења жалбе на првостепену пресуду, изјавио је један од Младићевих адвоката Бранко Лукић.
Бранко Лукић, адвокат генерала Младића у Хагу - Фото: РТРС
Бранко Лукић, адвокат генерала Младића у ХагуФото: РТРС

Лукић је навео да је одбрана тражила пет мјесеци продужетка, а уједно и повећање финансијских фондова, јер се то не може урадити са тренутним бројем људи, с обзиром да правила предвиђају право на само "једног и по" адвоката.

Он је додао да се Младићева одбрана ослонила на предмет бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, којем је дозвољен продужетак за пет мјесеци и више људи.

"Ми не тражимо што већ није било. Сматрамо да ће суд то уважити, јер наш предмет је, ако ништа, исти као Караџићев, ако није и већи. Тражимо продужетак рока, јер је предмет озбиљан и велик. Захтев је оправдан и скоро смо сигурни да ћемо и добити продужење рока", рекао је Лукић.

Он је појаснио да је, према англосаксонском праву, само писање жалбе сложено, јер мора да се означи сваки параграф и основ по којем се жали. Он је навео да нема рока за одговор на овај захтјев, али да се нада да ће суд одговорити до 22. децембра, јер тада истиче рок одбрани за подношење најаве жалбе.

Извор: СРНА