latinica  ћирилица
18/12/2017 |  21:36 | Аутор: РТРС

Тојота најављује промјене, инвестира 13 милијарди долара

Тојота планира да обогати своју производну линију са више од 10 модела потпуно електричних возила почетком 2020. године.
Тојота - Фото: АП
ТојотаФото: АП

То говори о окретању јапанског произвођача овом растућем технолошком сектору.

Корпорација Тојота Мотор сада нема у понуди чисто електрична возила, мада на тржишту предводи са хибридним моделима који имају могућност погона на електрични мотор и на гасни мотор, наводи АП.

Извршни потпредсједник компаније Шигеки Тераши изјавио је данас да ће Тојотина електрична возила прво бити понуђена у Кини, држави која подржава производњу електромобила субвенцијама и другим мјерама, и очекује да ће то покренути масиван раст те технологије.

Тераши каже да ће Тојотина електична возила касније бити у понуди и у Јапану, Индији, САД-у и Европи.

Из компаније поручују да ће до 2025. године сваки њихов модел у продаји имати неку своју "електрифицирану" верзију, као што је хибридни, електрични или мотор на горивне ћелије.

Тојота је прошле недјеље најавила да ће основати заједничку компанију за производњу аутомобилских батерија са јапанским произвођачем електронских уређаја, корпорацијом Панасоник .

Тераши је нагласио да је договор са Панасоником "кључни дио" Тојотине стратегије и да жели да промовише јапанско партнерство.

Овај произвођач аутомобила се нада да ће до 2030. године годишње продавати 5,5 милиона електричних аутомобила. Данас, Тојота продаје око 10 милиона возила годишње широм свијета.

Компанија је саопштила да ће инвестирати 1,5 хиљада милијарди јена (13 милијарди долара) да би 2030. испунила свој циљ, а од тога износа више од половине ће били уложено у производњу батерија.

Извор: Танјуг