latinica  ћирилица
20/12/2017 |  20:16 ⇒ 21/12/2017 | 20:15 | Аутор: РТРС

Бројне награде филмовима РТРС-а у Стокхолму (ВИДЕО)

Филмови у продукцији РТРС-а на фестивалу Банеф у Стохколму, однијели су бројне награде.
Са фестивала у Стокхолму - Фото: РТРС
Са фестивала у СтокхолмуФото: РТРС

Тако је филм аутора Милана Петковића, "Нијеми крик " који је РТРС радио са Удружењем жена жртава рата Републике Српске на овом фестивалу добио специјалну награду за допринос филмској умјетности.

Ауторка филма "С руба памети", Милана Мајар, добила је специјалну награду - диплома за храброст жене да се ухвати у коштац са ратном тематиком, али и признање за допринос филмској умјетности. Овај документарни филм описује судбину једне хришћанске породице током дугогодишњег рата у Сирији.

Филм "Нијеми крик" говори о страдању Српкиња, о најразличитијим облицима тортуре које су ове жене преживјеле у вријеме Одбрамбено отаџбинског рата. У филму ријеч је о шест жена које су преживјеле муслиманско-хрватске логоре и пристале да испричају какве су патње претрпјеле. Из њихових исповијести спознаје се карактер крвавог рата у Босни и Херцеговини и разобличава наметнута слика о Србима који су, по правилу, представљени као негативци и злочинци.

Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске, добила је специјалну награду, диплома за храброст жене да се суочи са истином страдања.