latinica  ћирилица
23/12/2017 |  16:03 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Округли сто о безбједности на КиМ: Државу Косово неће дозволити Србија и Српска (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић својим ставом о признавању Косова и Метохије као државе, који није демантовао ни у Београду, показао је деструктивност своје политике јер је био свјестан шта Косово представља за Србију, за идентитет српског народа и регионални мир, изјавио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, на округлом столу посвећеном принципима, геополитичким и безбједносним аспектима српског питања на Косову и Метохији, који је одржан у Београду.
Округли сто о безбједности на Косову - Фото: РТРС
Округли сто о безбједности на КосовуФото: РТРС

Признавање Косова и Метохије као државе сигурно неће дозволити Србија ни Република Српска, а Изетбеговић је требало да упути поруку пријатељства српском народу , а не да им баци рукавицу у лице, рекао је Галијашевић. Он каже да Косово нема капацитет државе, већ је то сложен безбједносни проблем у радикално-исламистичком смислу јер направити од Косова државу значило би направити снажну терористичку базу са организованим институцијама.

"Оно и је преслика Босне и Херцеговине, оно је копија БиХ, 83 борца са КиМ на милион становника бори се у редовима исламске државе и Алкаиде. У БиХ је тај број још већи, он је 92 . то говори о великом терористичком потенцијалу који смо ми видјели у неколико наврата , видјели смо га и ван граница српке покрајине КиМ", каже Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам.



Србија трпи снажне притиске, поготово са Запада да што прије рјешава косовско питање, али не би смјела да призна сецесију Косова, рекао је политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

"То показује и позив Русије да се укључи , а ако се буде инсистирло на томе да се Америка у читав процес укључи, америчко укључивање значи додатан притисак на Београд , а тај притисак иде у смијеру одрицања од Косова. ми за то имамо адут русију која нам је увијек била пријатељ, савезник и партнер", истиче политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

Српски народ има потребу рјешавања свог питања на Балкану како му историјски припада, каже адвокат Горан Петронијевић.

" Дуго нисмо имали свједока који ће да потврди да је то истина , сада имамо и то не једног него више , не само Русију него и Кину и још неколико великих сила које су потпуно разријешиле дилему биполарности међународне и свјетске политике" , каже адвокат Горан Петронијевић.

Албанцима на Балкану није циљ само независно Косово, већ реализација пројекта Велика Албанија. Српски народ мора бити спреман на изазове које ће услиједити наредних година и позитивну промјену геополитичких прилика у свијету, закључак је округлог стола.