latinica  ћирилица
25/12/2017 |  13:34 ⇒ 26/12/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Колико ће износити најнижа плата у наредној години? (ВИДЕО)

Скупштина Уније удружења послодаваца спремна је да подржи повећање најниже плате од 410 марака, што је за пет марака више од њиховог ранијег приједлога. У Савезу синдиката Републике Српске данас без коментара, док из ресорног министарства поручују да ће Влада прихватити било какав договор социјалних партнера.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Износ најниже плате у Српској за 2018. годину требао би да буде познат након сутрашње сједнице Економско-социјалног савјета.

Најнижа плата не би требало да пређе 405 марака, био је ранији став Уније удружења послодаваца. Водили су се , како кажу ,чињеницом да она треба износити 35 до 45 одсто просјечне плате. Ипак, предсједник Уније послодаваца Драгутин Шкребић поручио је да су послодавци спремни на компромис и да на сутрашњи састанак Економско-социјалног савјета иду са приједлогом од 410 марака. 

"Пристали смо због ситуације на 410 КМ, нисмо имали састанак Слупштине Уније удружења послодаваца, али смо се телефонски договарали и спремни см опристати на 410. Неки чланови су још против", додао је Шкребић. 

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже не жели да спекулише прије сутрашњег састанка.

Ресорни министар Миленко Савановић поручио је да ће подржати било какав договор послодаваца и синдиката. У супротном, о износу најниже плате одлучиваће Влада.

Најниже плате у Српској, тренутно је 395 марака. Колико ће износити у наредној години биће познато сутра, након састанка Економско-социјалног савјета.