latinica  ћирилица
27/12/2017 |  07:34 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Азра Башић осуђена на 14 година (ВИДЕО)

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду Азри Башић за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године. Осуђена је на 14 година затвора.
Изрицање пресуде Азри Башић - Фото: РТРС
Изрицање пресуде Азри БашићФото: РТРС

Судско вијеће је, на основу сагласних исказа свједока, закључило да је Башићева убила Благоја Ђураша, те да је наносила снажне физичке и психичке повреде заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА.

То је закључено и на основу исказа свједока који су у вријеме истраге препознали Башићеву на фотографији, те изјавили да је била једина жена у Дому ЈНА у периоду када су извршена та кривична дјела. Као отежавајућу околност Суд БиХ је узео у обзир број кривичних дјела и исказану окрутност при њиховом извршењу.

Предсједавајући судског вијећа Сеад Ђикић рекао је да су свједоци потврдили да је Башићева претукла Ђураша, наредила да га подигну, након чега му је забола нож у врат и убила га.

Према усаглашеним исказима оштећених, Башићева је наређивала заробљеним Србима да једу југословенске динаре, љубе хрватску заставу, пужу по поду на којем је било расуто стакло, лижу крв убијеног Ђураша, те заробљене изводила на симулирано стријељање, чиме им је додатно наносила психичку бол.

Ђикић је навео да су искази оштећених потврдили да је Башићева заробљеним лицима у Дому ЈНА, између осталог, урезивала крст и слово "С" на леђима и челу, посипала им ране сољу и тјерала их да лижу со, а неке је ударала по гениталијама и пријетила да ће их осунетити.

Тешке физичке и психичке болове Башићева је наносила и Бори и Петру Марковић током испитивања у селу Поље о радио станици преко које су, наводно, Србима одавали положаје хрватске војске. Том приликом Петру је пријетила да ће га заклати.

Судско вијеће је закључило да је Башићева починила ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника на основу исказа свједока, који су у вријеме истраге препознали оптужену на фотографији, те потврдили да је била једина жена у Дому ЈНА.

Ђикић је рекао да је Башићева ослобођена оптужби за малтретирање Милована Аџића, Здравка Видовића и Сретена Јовановића, јер на основу њихових исказа, који су прочитани у судници, судско вијеће није могло донијети одлуку о евентуалној кривици.

Син убијеног Благоје Ђураша, Славиша Ђураш, рекао је да је пратио ток суђења и да је дјелимично задовољан изреченом пресудом.

- Ово је један њен доказан злочин, а сигурно ће њени злочини бити предмет даљих истрага. Радојица Гарић, један од свједока, који је лизао крв мог оца је оболио на живце. Сваки пут када се сретнемо каже ми "Знаш ли да сам ја лизао крв твога оца?". Човјек је оболио и остао без породице због свега тога. У том смислу је казна Башићевој мала - рекао је Ђураш.

Башићева је оптужена да је као припадник Хрватског вијећа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Приликом изношења завршних ријечи, тужилац је од Суда БиХ затражио да Башићевој изрекне затворску казну од 15 година, јер је током судског поступка доказао да је починила ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је пресуда Башићевој заслужена и адекватна, те у складу са квалификацијом кривичног дјела. Борачка организација општине Дервента очекује да ће ова пресуда бити основа за процесуирање њених наредбодаваца.

Извор: РТРС/СРНА