latinica  ћирилица
28/12/2017 |  10:17 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Укинут притвор десеторици осумњичених за злочине над Србима у Коњицу

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране десеторици осумњичених за злочине над српским цивилима на подручју Коњица 1992. и 1993. године.
Ухапшени за злочине над Србима у Коњицу - Фото: РТРС
Ухапшени за злочине над Србима у КоњицуФото: РТРС

Притвор је укинут Есаду Рамићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу, Хамеду Лукомиру, Исмету Хебибовићу, Алмиру Падаловићу, Сенадину Ћиби и Агану Рамићу.

Суд им је одредио забрану састајања са осумњиченим и са свједоцима у овом предмету Тужилаштва, укључујући и приближавање на удаљености мањој од 100 метара, саопштено је из Суда БиХ.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости мјера забране вршиће се свака два мјесеца.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.

Тужилаштво БиХ данас је подигло оптужницу против 14 особа због злочина против човјечности над српским цивилима на подручју Коњица и околине, међу којима су Рамић /51/, Никшић /72/, Прикић /55/, Балић /65/, Лукомир /46/, Хабибовић /61/, Ћибо /50/ и Рамић /55/, сви из Коњица.

Оптужница је подигнута и против Аднана Аликадића /55/ из Сарајева и Алмира Падаловића /49/ из Мостара који се налазе у притвору, Енеса Јахића /48/ из Коњица којем су одређене мјере забране, те Сафаудина Ћосића /43/, Мухамеда Цакића /49/ и Сеада Јусуфбеговића /76/ из Коњица.

Они се терете за убиства више десетина цивила српске националности, међу којима је било жена, дјеце и старијих лица, мучења, злостављања, пљачкање и прогон готово цјелокупног цивилног српског становништва са подручја Коњица, Брадине и околине.

Оптужница их терети за нечовјечна поступања, противправна заточења већег броја жртава српске националности из Коњица и околних села Брадина, Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани, Бијела, те других села која се на подручју општине Коњиц везују за наведена села.

Многи цивили су незаконито заробљени и одведени у логоре и заточеничке објекте на подручју Коњица, гдје се мучење и злостављање жртава наставило, а почињени злочини током 1992. и 1993. године проузроковали су прогон готово цјелокупне популације српске националности са овог подручја, од чега се тек мали број вратио у мјеста пријератног боравишта.

Они су оптужени да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ у оквиру широког и систематичног напада на цивилно становништво српске националности на подручју Коњица и околине у својству команданата и припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО, МУП-а и паравојних формација, учествовали у нападу и поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 167 свједока, три стручна вјештака и прилагањем око 780 материјалних доказа.

Извор: СРНА