latinica  ћирилица
29/12/2017 |  09:27 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница због злочина над Србима у Чемерном код Илијаша

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против 11 лица због стравичних злочина над жртвама српске националности у Чемерном, код Илијаша, 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против Џемала Хаџића (рођен 1954. у Какњу), Теуфика Турудића (рођен 1960. у Какњу), Џемала Смоле (рођен 1963. у Какњу), Сенада Сикире (рођен 1959. у Какњу), Бењамина Сикире (рођен 1969. у Какњу), Хариса Сикире (рођен 1971. у Какњу), Енеса Дурака (рођен 1964. у Варешу), Мирсада Бешлије (рођен 1964. у Илијашу), Нусрета Бешлије (рођен 1962. у Илијашу), Мирзета Бешлије (рођен 1968. у Сарајеву) и Хамдије Спахића (рођен 1960. у Илијашу).

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 120 свједока, међу којима и преживјелих жртава и прилагањем око 400 материјалних доказа.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству заповједника и припадника структура Армије РБиХ, Територијалне одбране и активног и резервног састава МУП-а, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

У оптужници се наводи, да су оптужени,  учествовали у планирању, договарању, припреми, организирању и извршењу удруженог злочиначког потхвата са циљем да се сво становништво српске националности у село Чемерно у општини Илијаш, у потпуности уклони почињењем намјерног лишавања живота (убиства) свих особа српске националности у селу Чемерно, без разликовања цивила и војника ВРС, укључујући и заробљене цивиле и припаднике ВРС који су положили оружје, као и прекомјерним и војно неоправданим уништењем и њихове непокретне и покретне имовине.

У оптужници се наводи, да је у синхронизованом нападу на село, у јуну 1992. године, почињено убиство најмање 30 жртава српске националности, оба пола и различите животне доби, међу којима је било жена и малодобних особа, а неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин, а њихова тијела масакрирана.

Након напада, село је у потпуности уништено а цјелокупно становништво српске националности протјерано са наведеног подручја, у које се нико од повратника није вратио ни послије завршетка рата.

Тужилаштво БиХ у наведеном предмету провело је опсежну и дуготрајну истрагу и прикупљање доказа, а наводе оптужнице доказиват ће позивањем око 120 свједока, међу којима су малобројне преживјеле жртве, као и неколико заштићених свједока, а уз оптужницу је приложено око 400 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Извор: Кликс