latinica  ћирилица
30/12/2017 |  11:14 ⇒ 31/12/2017 | 08:02 | Аутор: РТРС

Тужилаштво упутило жалбу на пресуду Орићу (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима. Ово је за РТРС потврдио предметни тужилац Мирослав Јањић, који није желио износити детаље жалбе.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Након објављивања отправка пресуде, на коју се чекало дуже од два мјесеца, правницу су указивали на њену апсурдност, јер је, базирана на непостојећем доказу.

Апелационо вијеће Суда БиХ ипак ће преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да Насер Орић и Сабахудин Мухић нису криви и поред свједочења заштићеног свједока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића. Породице жртава очекују правичну оцјену чињенице да је Максумић исти доказ различито третирао у објави пресуде и писаном отправку који је објављен на интернет страници Суда БиХ.

"Ми очекујемо да се предмет врати поново у првостепени поступак, односно да се укине ова неправоснажна судска пресуда и да се Насеру Орићу суди по слову и по закон", рекла је предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић.

Максумић је приликом усменог изрицања пресуде изнио тврдњу да заштићени свједок О1 приликом давања изјаве у полицијској станици Братунац, 3. септембра 2003. године, уопште није навео да је био очевидац убиства на Залазју. Тај исказ или уопште не постоји, или није предочен на главном претресу. Предочена је само службена забиљешка.

"Службене забиљешке које су уврштене у спис као материјални доказ могу се третирати као званичан доказ ако аутиор забиљешке потврди вјеродостојнот и да је то законито прибављен доказ, што се у конкретном случају није десило", изјавио је адвокат Мирослав Стојановић.

Максумићев доказ, који је изнио у образложењу пресуде, позивајући се на начело слободне процјене, у званичном отправку објављеном на страници суда БиХ еволуирао је у само службену забиљешку. Чињеница да се јавно објављена и у скраћеном поступку образложена пресуда и писани отправак разликују, правници указују, опасан је преседан.

"Пракса у том погледу заузела је врло јасан став, а то је да то представља битну повреду одредбе ЗКП БиХ и да је само по себи разлог за укидање пресуде. Но, поред тог формалног дијела, врло је индикативно и опасно да се догађају такве ствари,  што опет указује на неке друге облике који требају бити страни правосуђу било гдје па и у БиХ", истакао је адвокат Крстан Симић.

Према Максумићевој пресуди исказ очевица убистава, заштићеног свједока невјеродостојан је, а уважена као вјеродостојна свједочења Орићевих и Мухићевих сабораца, који су пред судом мијењали исказе, тврдили да им ратни командант на мјестима злочина није ни био. Да ли ће се БХ Тужилаштво позабавити и лажним свједоциа.

"Добили смо потврде Гордане Тадић да ће они учинити све да се докаже и притисак на свједоке, које смо имали у току суђења Насеру Орић", нагласила је предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић.

У Сребреници и околини у последњем рату убијено је више од три хиљаде Срба, половина цивили.