latinica  ћирилица
30/12/2017 |  12:44 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Лукач: У 2018. години нове униформе и центар за обуку

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да Министарство у 2018. години чека коначна реализација неколико важних пројеката, попут нове униформе за полицију, али и отварање центра за обуку.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је најавио ће за Дан Полиције, 4. априла, бити отворен центар за обуку, који ће бити јединствен у региону, јер ће на једном мјесту бити концентрисано више садржаја.

- Шест и по милиона КМ уложено је у реконструкцију објеката и прављење нових полигона у бившој касарни Залужани. Центар ће служити за обуку цијеле полиције Српске. У њему ће бити смјештено и више наших организационих јединица. Ријеч је о апсолутно оправданом пројекту који ће унаприједити рад полиције - рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, крајем јануара полиција Српске требало би да обуче нову, брендирану и квалитетну униформу, по којој ће полицајац бити препознатљив, посебно саобраћајни полицајац који не би требао да носи флуоресцентне прслуке које носе радници на одржавању путева.

- Новом униформом саобраћајна полиција ће бити препознатљива са бијелом шапком или бијелим нарукавима, флуоресцентним ознакама. Полицајац мора да буде видљив са свим ознакама, грбом Републике и МУП-а, чиновима, значком, својим именом да грађани знају ко стоји испред њих, а не да то покрива прслуком које носе и радници других предузећа - навео је Лукач.

Као новитет у МУП-у, ресорни министар је најавио и формирање јединице која ће користити службене коње, а која је постојала и у ранијем периоду.

Напомињући да у Специјалној антитерористичкој јединици постоји јединица са службеним псима, Лукач је рекао да би та јединица допринијела бољем раду МУП-а, јер би била коришћена у више сврха, од обезбјеђења утакмица до нарушавања јавног реда и мира, али и патролирања у граду Бањалука.

- Сматрамо да ће то бити својеврсна атракција која постоји и у многим другим градовима свијета. Видимо да у Вашингтону полиција врши редовне патролне активности са службеним коњима и то је веома ефикасно - оцијенио је Лукач.

Важан пројекат који би требало да буде реализован у 2018. години је и покривеност путева Српске камерама, које ће служити за контролу саобраћаја, али и откривање и праћење кретања евентуалних починилаца кривичних дјела.

Лукач је сигуран да ће видео надзор унаприједити безбједност саобраћаја и смањити број погинулих на путевима Српске, чији се број креће око 150 на годишњем нивоу.

- Контролама смо успјели у посљедње двије године да смањимо тај број за 80 одсто, али то није задовољавајуће ако имамо годишње више од 100 погинулих. Када кажемо да смо сачували 20, 30 или 50 живота у саобраћају захваљујући добром раду полиције и контролом безбједности саобраћаја можемо, ипак, да констратујемо да смо направили добар посао - рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Републике Српске оцијенио је да је 2017. године МУП имао најбоље резултате раде у односу на неке године раније, прије свега јер је настављен тренд смањења броја почињених кривичних дјела, посебно тешких, а повећан је број расвијетљених кривичних дјела.

Према његовим ријечима, томе је допринијела и нова организација МУП-а посредством полицијских управа.

- Све то треба да прати материјална и техничка опремљеност, на чему смо протекле године радили. Опремили смо јединице за подршку, специјалне јединице. У криминалистичко-техничком центру планирамо да уведемо нову опрему и најбоља техничка рјешења за вршење увиђаја и вођење истрага - нагласио је Лукач.

Он је додао да је опрема скупа, али да МУП има подршку Владе Републике Српске која разумије да ово министарство мора бити квалитетно опремљено да би постизало добре резултате и задовољавајући ниво безбједности.

- Наставићемо тренд добрих полицијских активности. Стање безбједности је повољно, полиција је увијек спремна да у случају неких већих инцидената брзо и ефикасно реагује, заштити грађане и њихову имовину - поручио је Лукач.

На предстојећем обиљежавању Дана Републике, 9. јануара, у дефилеу ће бити ангажовано више од 500 припадника МУП-а кроз десетак ешалона /специјална јединица, јединице за подршку, Полицијска академија, редовни полицајци/, али и почасна јединица са 50 младих службеника који ће у свечаним униформама предавати рапорт и носити заставу.

Формиран је и полицијски оркестар којег чине професионални музичари и који ће уз почасну јединицу бити ангажовани у обиљежавању значајних дана у Српској.

Осим тога, већи број припадника МУП-а биће укључен и у обезбјеђивању скупа.

Извор: СРНА