latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:07 | Аутор: РТРС

Рјабков: Америка крши споразум о наоружању

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков оптужио је данас САД да су прекршиле споразум о наоружању због продаје система противракетне одбране Јапану.
Сергеј Рјабков (Фото:Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Рјабков (Фото:Sputnik/ Valeriy Melnikov)

"САД распоређују противракетне системе у своје војне базе у Румунији и Пољској, што је близу наших западних граница, што је противно Споразуму из 1987. године којим је забрањено распоређење сличног оружја", наводи се у саопштењу Рјабкова на интернет страници руског Министарства спољних послова.

Он је нагласио да чињеница да би се слични комплекси могли појавити и на источним границама Русије ствара ситуацију коју Москва не може игнорисати у свом војном планирању.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је истакла да ће распоређење америчког противракетног система имати негативан утицај на односе између Токија и Москве.

Јапанска Влада је 19. децембра одобрила постављање два копнена противракетна система "Аегис ашор" ради одбране од све присутније пријетње од ракетног и нуклеарног програма Сјеверне Кореје.

Извор: СРНА