latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:09 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Мала општина, велики проблеми – бројни апсурди Источног Мостара (ВИДЕО)

Двадесет пет година од формирања, локална администрација Источног Мостара, умјесто у Зијемљима, сједи у Невесињу. Бројни апсурди су везани за Источни Мостар - састављена је од три независне и међусобно путно неповезане територије. У општини нема предузећа, нема школе, амбуланте, поште, полицијске станице, продавнице, прилазни путеви су макадамски.
Источни Мостар - Фото: РТС
Источни МостарФото: РТС

Пресељење администрације у намјенски реновиран објекат у Зијемљима, мора бити први корак. Начин рада СДС-ове власти, тврде из СНСД-а, је нелегалан и незаконит. Од начелника Општине Невесиње траже да откаже бесплатно подстанарство шесточланој администрацији.

"Са сједиштем у Невесињу, грађани не добијају ништа. Грађани не познају људе који раде у администрацији, долазе само једном годишње када је слава", рекао је предсједник Општинског одбора СНСД Источни Мостар Гордан Рачић

За реновирање објекта у Зијемљима, Влада је издвојила седамдесет хиљада марака. Купљен је намјештај и пресељен дио документације, тврди начелник Источног Мостара. 

"Једини проблем је интернет веза, имамо преговоре са оператером. Ја се надам да ће до бити ускоро. До прољећа сигурно да хоће", каже начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран.

Тристо хиљада марака буџета, Општина скрпи од индиректних пореза, надокнада за шуме, Владиних грантова и једва око хиљаду марака пореза на непокретности. СДС-ова већина изгласала је привремено финансирање за наредно тромјесечје. Из СНСД-а позивају републичке институције да не усвоје буџет Општине.

"Док се ствари не поставе на своје мјесто и у легалне токове, новац иде у плате администрације, која је у илегали", нагласио је Рачић.

Сјеран одбацује тврдње, наводећи да су морали пеглати буџетски минус од седамдесет хиљада марака, урадили су дио уличне расвјете, пројекте за изворишта. Чекају одговор за асфалтирање петнаест километара макадама. 

"Општина Источни Мостар нема ни марке дуга, нема кредитних задужења, све плате и доприноси су измирени, и све остало, никоме нисмо дужни", додао је Сјеран.

Опозиција начелнику спочитава и крађу дрвних сортимената, што Сјеран одбацује. И једни и други чекају одговор судских инстанци.