latinica  ћирилица
30/12/2017 |  18:20 | Аутор: РТРС

Шојбле: Што прије формирати владу

Бивши њемачки министар финансија Волфганг Шојбле затражио је брзо формирање нове владе на челу са конзервативцима канцелара Ангеле Меркел и Социјалдемократском партијом /СПД/, али је истакао да не би одбацио ни могућност мањинске владе ако не буде био постигнут договор о коалицији.
Волфганг Шојбле - Фото: AP
Волфганг ШојблеФото: AP

Шојбле, који је сада предсједник Доњег дома парламента, истакао је да није за мањинску владу али да то и даље остаје једна од опција.

Аналитичари истичу да је договор између конзервативаца и СПД најбоља шанса да Меркелова оствари четврти мандат, али њени могући партнери траже уступке прије почетка разговора наредне седмице.

"Била би пожељнија стабилна коалиција између конзервативаца и СПД-а", рекао је Шојбле, подсјећајући да канцелар још може да формира мањинску владу.

Он је нагласио да би разговори о коалицији требало да буду окончани што је прије могуће, подсјећајући да ни Бундестаг не може у потпуности да функционише док не буде формирана влада.

Он је подсјетио да је и њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер затражио од политичких партија да постигну договор што је прије могуће.

Према резултатима анкете обављене за лист "Велт" опада подршка Меркеловој, која није успјела да оформи нову владу три мјесеца након избора.

Резултати указују на то да 46 одсто испитаних жели да Меркелова одмах поднесе оставку на функцију канцелара, а 17 одсто сматра да треба да оде у случају неуспјеха њених разговора са СПД.

Извор: СРНА