latinica  ћирилица
30/12/2017 |  20:49 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Подршка иницијативи да се формира кровна организација Срба у ФБиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подржао је иницијативу да се формира кровна организација Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ коју су покренули учесници јучерашњег округлог стола у Дрвару о положају Срба у ФБиХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Бројне чињенице јасно показују да је српски народ у ФБиХ дискриминисан у односу на Бошњаке и Хрвате због лоших уставних рјешења и непоштовања уставних и законских одредаба и да му пријети нестанак ако не дође до радикалних промјена", навео је Линта у саопштењу.

Линта сматра да федералне и кантоналне власти воде политику тихог и суптилног етничког чишћења преосталих Срба јер спречавају запошљавање у институцијама и јавним предузећима, ускраћују подстицаје у пољопривреди и руралном развоју, блокирају обнову порушених стамбених објеката, онемогућују повратак отете и узурпиране српске имовине, отимају српску имовину путем приватизације, српска дјеца не могу да похађају наставу на српском језику и да употребљавају ћирилицу.

"Због тога је неопходно да се Срби у ФБиХ уједине у једну кровну организацију да би лакше рјешавали бројне проблеме. Неопходно је и да Србија и Република Српска активно помогну да Срби у ФБиХ заштите своја права и опстану на својим вјековним подручјима", рекао је Линта.

Учесници округлог стола у Дрвару о положају Срба у ФБиХ констатовали су јуче да је српски народ у ФБиХ дискриминисан у односу на остала два конститутивна народа, и то у свим битним сегментима живота као посљедица лоших уставних рјешења и непоштивања уставних и законских норми, због чега је потребно основати удружење повратника Срба на нивоу ФБиХ.

Извор: СРНА