latinica  ћирилица
02/01/2018 |  18:05 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Култна филмска остварења у дигиталном формату (ВИДЕО)

У наредних годину, десет култних филмских остварења која су обиљежила српску и регионалну кинематографију, биће дигитално рестаурирана, и спремна за поновно приказивање у врхунском квалитету слике и тона. Први рестаурирани филм "Ко то тамо пева" Слободана Шијана, из 1980-те, у продукцији "Центар филма", према многима је најбољи српски филм 20-ог вијека.
Дигитализација филмова - Фото: РТРС
Дигитализација филмоваФото: РТРС

Дигитализацијом, култни српски филмови добивају ново рухо и постају "умивени". Тај сложени процес подразумијева скенирање негатива, прегледавање сваког његовог дијела, чишћење, тонску рестаурацију и спајање слике и звука.

"Иза нас су мјесеци припрема, али и реализације овог драгоцјеног посла чији је резултат класични српски филм, квалитетне слике и тона, онакав каквог га дугујемо свима који су га стварали  вољели да гледају , али рекао бих прије свега онима који ће се први пут сусрести са тим покретним сликама које представљају српску културну баштину", навео је директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Филмови који ће бити рестаурирани добили су статус српског културног добра од великог значаја.

"Предуслов сваке дигиталне рестаурације подразумјева да смо у посједу негатива филма који се по закону чува у архиву југословенске кинотеке", додао је Пантелић.

Дигитализацијом култна остварења настављају нови филмски живот.

У наредном периоду мислим да ћемо имати свих 100 филмова који су наговјештени у овој дигитализованој форми. То ће омогућити прво њихову заштиту, омогућиће да се приказују у срединама које немају неке посебно наглашене потенцијале, као што су велике сале", истакао је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић.
Дигитализација омогућава да класици филмске продукције уз које су многе генерације одрастале и чије се познате реплике цитирају и памте, буду доступни и некој публици која има прилику да се први пут сусретне са бриљантним филмским остварењима . Први међу дигитализованим филмовима је "Ко то тамо пева".

"Прошле године управо у ово вријеме у избору 100 најбољих филмова 20. вијека који је спровела Југословенска кинотека ово ремек дјело Слободана Шијана настало 1980.године у продукцији Центар филма добило је већ више пута потврђени статус најбољег српског филма 20.вијека , а међу 100 најбољих филмова нашло се 27 филмова из наше продукције, дакле више од једне четвртине", нагласила је директорка Центар филма Јадранка Блануша.

У оквиру пројекта дигитализације биће очувани и заштићени филмови, између осталих, Живојина Павловића, Горана Марковића , Живка Николића и Срђана Карановића.