latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:45 | Аутор: РТРС

УИО БиХ уводи електронске услуге за велике пореске обвезнике

Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ од почетка ове године уводи електронско подношење ПДВ и акцизних пријава за пореске обвезнике и данас ће путем електронске поште за 1.614 великих пореских обвезника прослиједити изјаву о прихватању услова кориштења електронских услуга.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Ову изјаву обвезници морају попунити, те потписану и овјерену доставити у надлежни регионални центар УИО до 12. јануара, саопштено је из УИО.

Након пристиглих попуњених изјава о прихватању услова кориштења електронских услуга, УИО ће све велике пореске обвезнике регистровати по службеној дужности на нови е - портал до 1. фебруара, како би се јануарска ПДВ и акцизна пријава могла поднијети електронским путем до законског рока, односно 10. фебруара.

Нови електронски сервиси пореским обвезницима омогућени су усвајањем измјене Правилника о примјени Закона о ПДВ-у и Правилника о примјени Закона о акцизама, као и Упутства о регистрацији корисника електронских услуга УИО.

Сви остали обвезници, који не спадају у велике пореске обвезнике, могу подносити захтјеве за регистрацију на е-портал надлежном регионалном центру УИО, јер их УИО неће регистровати по службеној дужности, већ искључиво по поднесеном захтјеву.

Кориштењем електронских услуга УИО, сви порески обвезници ће моћи на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе по основу индиректних пореза.

У сваком тренутку имаће приступ својим подацима на е-порталу, прије свега подацима који се воде у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза, подацима са пореске картице, тако да ће моћи да виде све своје прокњижене пореске пријаве, пореске уплате и слично.

УИО на овај начин отвара ново поглавље у комуникацији са пореским обвезницима.

У сарадњи са Удружењем економиста "Свот", УИО ће за пореске обвезнике организовати посебне семинаре на којима ће бити представљене нове електронске услуге и процес регистрације за те услуге.

Семинари ће бити одржани у Тузли 25. јануара, Сарајеву 26. јануара, Бањалуци 30. јануара те у Мостару 2. фебруара.

Извор: Срна