latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:59 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Томислав Ковач: Босић, Мектић и Обрен Петровић сарађују са страним службама

Ратни генерал полиције Републике Српске, Томислав Ковач, у данашњем новом писму Главном одбору СДС - а, које је у посједу РТРС - а, прозива ову странку и њене челнике да се јавно изјасне о наводним криминалним радњама Ковача и проговоре о појединим аферама.
Томо Ковач - Фото: РТРС
Томо КовачФото: РТРС

Ковач је позвао и Драгана Мектића и Обрена Петровића да, на полиграфу, објасне свој однос са Џувом, као и са једном "озбиљном страном службом". Оцијенио је и да Мектић у потпуности спроводи идеје Бакира Изетбеговића у реализацији пројекта унитаризације БиХ и рушења Републике Српске.

Обраћајући се члановима Главног одбора СДС - а, Ковач наводи да његова реакција на квалификације, које против њега стижу из СДС - а, није потез очајника који се уплашио оптужнице за наводне ратне злочине. Подсјећа да, "за разлику од оних који данас служе Бакира Изетбеговића", није желио да у мају 1992. године попусти пред ултиматумом Алије Изетбеговића који је од њега, преко Владимира Среброва једног од првих оснивача СДС - а, тражио да муслиманским снагама преда Илиџу.

"Ја сам први који је открио 1992. издајничко дјеловање Момчила Перишића што, на жалост, генерел Младић није могао да повјерује све док се није нашао у Хагу. Много је било издаја и подвала српском народу у рату али тада смо имали наше службе и Радована Караџића, што данас немамо. Та је мене мука натјерала да говорим о српским заблудама и издајама што је изазвало револт и панику код несрба ", истиче Ковач у писму које је упутио Главном одбору СДС - а.

Говорећи о појединим аферама, Ковач позива Милована Бјелицу да се изјасни о томе да ли је "Спринд - пекара" из Рајловца послије Дејтона премјештена на Соколац а чланове СДС - а, Драгана Остојића и Шеховца, да се изјасне ли су у његовој пекари у Црној Гори икада видјели било шта што потиче из Рајловца.

Говорећи о а"фери Голф", он позива Симу Тушевљака и Горана Маџара да кажу шта су открили током истраге крим - полиције које је вођена 1992. године. Осим тога, истиче да би се као свједок у овом случају требао наћи и неко из Кризног штаба Вогошће, до августа 1992 године, у вријеме када је Ковач био на функцији начелника овог Штаба. Упутио је и поруку Драгану Мектићу да има проблем са географијом јер не зна да се ТАС налазио у Вогошћи.

Ковач је позвао и Младена Босића да каже ко му плаћа карте из Дубровника и да разјасни карактер свог односа са Ником Лозанчићем. Напомиње да посједује податке о Босићу које је добио у страним слузбама од оних "који воле српски народ".