latinica  ћирилица
03/01/2018 |  13:38 | Аутор: РТРС

Малешевић: Брига за дјецу са посебним потребама

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је Министарство од 260 захтјева за ангажовање асистената у настави за помоћ дјеци са сметњама у развоју, одобрило 202 захтјева, за шта је издвојено око 850.000 КМ.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је навео да у школској 2017/2018. години 1.460 дјеце са потешкоћама у развоју похађа редовну наставу у основним школама, те да је све већи број захтјева за ангажовање асистената.

"Нисмо могли финансијски обезбиједити за све њих асистенте, те смо одобрили само за најтеже случајеве и аутизам, те уз осам, које плаћају родитељи, ове године ангажовано је 210 асистената", рекао је Малешевић.

Он је истакао значај инклузивног образовања и увођење асистената у наставу да би се малишанима са посебним потребама максимално помогло.

Малешевић је напоменуо да се у центре, на основу рјешења о врсти и степену ометености, упућују углавном дјеца са тежим и тешким сметњама у развоју, којима је, осим стручне васпитно-образовне службе којом ови центри располажу, потребна свакодневна њега и рехабилитација која им тамо може бити пружена.

Извор: СРНА