latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:57 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Бањалука за пројекте у области културе издвојила 700.000 КМ

Град Бањалука ће за пројекте у области културе у овој години обезбиједити грантове у износу од око 700.000 КМ, што је за око 200.000 КМ више у односу на прошлу годину.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

"У првом кварталу требало би да буде донесена и нова стратегија културе, прва у послијератном периоду, и управо је за пројекте из тог документа планирано 200.000 КМ, који ће бити распоређени по јавном позиву", саопштено је из Градске управе.

Стратегија у области културе уједно је и интегрални дио апликације за кандидатуру Бањалуке за Европску пријестоницу културе 2024. године, најважнијег стратешког циља у области културе у посљедњих неколико деценија.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, рекла је Срни да је од укупног буџета за културу - 200.000 КМ намијењено за манифестације које су у календару за ову годину, 180.000 КМ за културно- умјетнички аматеризам и 72.000 КМ за програме и пројекте у области културе.

Тривићева је додала да је дио пројеката за које је планирана подршка у овој години, уврштен у календар манифестација у области културе.

Нјима ће, како је нагласила, бити пружена подршка на различите начине, од новчане, уступањем простора, али и дијелом путем промоције.

Тривићева је истакла да је важно да ти програми задовољавају културне и манифестационе потребе грађана, а да с друге стране привуку што већи број туриста.

У календару за ову годину проширена је листа манифестација од интереса за град, тако да ће укупно 32 манифестације добити подршку.

Тривићева је навела да су манифестације у календару сврстане у двије групе, те да су првој групи манифестације које имају традицију, међународни карактер, те оне са вишедневним програмом.

"У другој групи су манифестације са ужом циљном групом које су једнодневне или трају по пројекту, окупљају мању циљну групу, али су једнако важне и у интересу грађана и културе", наглашава Тривићева.

Она је додала да су у оквиру календара планирана посебна средства за манифестацију "Кочићев збор", за коју је град добио зелено свјетло од Владе Републике Српске да је организује ове, али и наредних година.

Остале манифестације моћи ће се бити пријављене за грант за стваралаштво у области културе, који је искључиво усмјерен струковним удружењима за културу.

"На овај начин укључени су и сви производи у култури који се тичу и неких нових медија, мултимедијалности, интермедијалности и уопште неки нови формати изражавања у култури", каже Тривићева.

Она је истакла да ће се на јавни позив који ће бити расписан у фебруару моћи пријавити субјекти из области културе са пројектима из области ликовног стваралаштва, музичко - сценског стваралаштва, филмске умјетности и аудио -визуелних програма, позоришне умјетности и књижевног стваралаштва.

Извор: Независне новине