latinica  ћирилица
10/01/2018 |  12:06 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Бибилов: Дошао сам у Републику Српску, а не у БиХ (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је сарадња Републике Српске и Јужне Осетије потпуно легитимна, имајући у виду заједничку историју која је готово идентична.
Анатолиј Бибилов и Милорад Додик - Фото: РТРС
Анатолиј Бибилов и Милорад ДодикФото: РТРС

Након данашњег састанка са предсједником Јужне Осетије Анатолијем Бибиловим, Додик је истакао да цијени борбу за слободу народа Јужне Осетије.

"Сматрамо да имају потпуно суверено право да одлучују о својој судбини, као и сви народи у складу са Повељом УН. Потпуно је легитимно да сарађујемо са институцијама Јужне Осетије", рекао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио предсједнику Јужне Осетије за учешће у прослави Дана Републике, истичући да је учинио напор да буде са народом Републике Српске када је то важно за Српску.

"Увјерен сам да ће наша сарадња бити плодотворна и успјешна. Наставићемо да сарађујемо", навео је Додик додајући да ће на позив Бибилова посјетити Јужну Осетију на њихов дан републике.

Упитан да прокоментарише наводе да је БиХ добила протестну ноту Грузије због доласка делегације Јужне Осетије, Додик је рекао да Грузија није пријатељски настројена према Републици Српској.

"Ми нисмо непријатељски настројени према њима, али сматрамо да је сарадња са легитимним републикама и народима нормална. Очекивали смо да ће нас похвалити, а не да ће на тај начин реаговати. Колико ја знам, предсједник је у посјети Републици Српској, а не БиХ", нагласио је предсједник Српске.

Додик је додао да је његова дужност да око Републике Српске окупи све пријатеље, те да му је драго што наставља да развија добре односе са Србијом, новим властима Аустрије, Руском Федерацијом и другим.

"Веома смо добро пописали све оне који су овдје били јуче и који су нам честитали Дан Републике. Немамо намјеру да учествујемо на било којој церемонији држава, чији амбасадори у БиХ нису били овдје. То је непристојно и није дипломатски, поготово што смо од појединих амбасадора имали недопустиво мијешање у наша унутрашња питања", навео је Додик.

Он је додао да је амбасадор Швајцарске у БиХ на позив да учествује на прослави Дана Републике рекла да је спријечена да дође, те да мисли да сви у БиХ треба да имају један празник.

"То говори колико она не познаје ситуацију у БиХ. Ја од ње уопште нисам тражио мишљење, нити ми је оно потребно, јер не одговара реалности у БиХ. Уважавам њену државу, али је крајње вријеме да одбацимо мијешање страних амабасадора у унутрашња питања БиХ", поручио је Додик.

 Бибилов: Дошао сам у Републику Српску, а не у БиХ! (Фото: РТРС)

Предсједник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов честитао је 26. рођендан Републике Српске, истичући да су норме међународног права основа за свакога, те да је најважнији принцип тог права самоопредјељење.

"Ти принципи треба да важе за све, а не да буду селективно примјењивани", поручио је Бибилов.

Он је истакао да се током разговора дошло да закључка да је настанак и развој двије републике идентичан, почевши од ратних дешавања, до политичких напора које предузимају руководства Српске и Јужне Осетије.

"Практично се може рећи да су наше републике као близнакиње. Полазећи од свега тога имамо добу основу да успоставимо добре међусобне односе, имамо исти поглед на свијет, на исти начин оцјењујемо догађаје који су се десили, а имамо исти однос према нашем стратешком партнеру - Руској Федерацији, те смо обавезни да развијамо даље односе међу нашим републикама и народима", рекао је Бибилов.

Он је додао да Јужна Осетија развија међусобне односе са народима које сматра пријатељским у политичком, економском, духовоном и сваком другом смислу.

На питање како коментарише протестну ноту коју је Грузија послала БиХ, Бибилов је одговорио:

"Ја сам дошао у Републику Српску, а не у БиХ!"

Састанку Додика и Бибилова присуствовали су и премијерка Српске Жељка Цвијановић, као и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић и министар иностраних послова Јужне Осетије Дмитриј Медојев, који су потписали меморандум о сарадњи двије републике.

Извор: РТРС/СРНА