latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Бошњачки покрет најавио протест због доласка Грабар-Китаровић

Бошњачки покрет је најавио да ће у сриједу, 17. јануара, испред Амбасаде Хрватске у Сарајеву, протестним окупљањем дочекати предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић, због "намјере вођства те државе да политику међудржавних односа са БиХ гради на принципима и циљевима политике Фрање Туђмана из периода од 1991. до 1995. године".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

"Бошњачки покрет подсјећа предсједника Хрватске да је због злочиначке политике Фрање Туђмана, Гојка Шушка и других, правоснажном пресудом Хашког трибунала потврђена агресија Хрватске на БиХ и покушај да је подијели, а територије БиХ које је тада окупирала војска Хрватске припоји такозваној великој Хрватској држави", наводе из овог покрета.

Китаровићеву подсјећају и да су представници ХДЗ-а БиХ под директном сугестијом ХДЗ-а Хрватске, као владајуће странке, у више наврата својим политичким дјеловањем, гласањем у институцијама БиХ, спречавали или отворено опструисали процес укључивања БиХ у НАТО.

Током протеста симболично 22 грађанина /22 године након потписивања Дејтонског мировног споразума/, биће предато писмо Амбасади Хрватске, упућено Китаровићевој и јавности Хрватске.

Предсједник Хрватске боравиће у сриједу, 17. јануара, у службеној посјети БиХ на дан када ће Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматрати Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је креатор ХДЗ БиХ.

Ријеч је о приједлогу који је у процедуру упутио Клуб делегата из реда хрватског народа у Дому народа у којем је овај приједлог и усвојен.

Већина политичких странака најавила је да неће подржати ХДЗ-ове измјене изборног законодавства.

Извор: Срна