latinica  ћирилица
16/01/2018 |  14:40 ⇒ 15:16 | Аутор: РТРС

"Примарни циљ је јачање МУП-а Српске"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у Српској не постоје никакве паравојне формације и да је примарни интерес Владе јачање МУП-а Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Не бих да коментаришем изјаве министра /безбједности Драгана/ Мектића. Поновићу оно што сам рекла, а имали сте прилику и да чујете министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, а то је да никакве паравојне формације не постоје. То што једна организација позове другу организацију није ствар коју треба проблематизовати на овај начин", рекла је Цвијановићева на питање новинара да прокоментарише данашње тврдње Мектића да је "Србска част" паравојна организација.

Она је поновила да је интерес Владе јачање МУП-а Републике Српске, те да неће престати унапређивање и модернизовање полиције Српске, како би била апсолутно професионална и политички необојена.

"Нас интересују редовне снаге, а то је наш МУП. Веома сам поносна на чињеницу да смо уложили значајна средства у претходном периоду, као и да финансијски добро стојимо и да можемо да наставимо са даљим улагањима. Наравно, када то говорим не мислим само на сектор безбједности", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство чињеницом да Српска финансијски добро стоји што омогућава Влади финансирање различитих пројеката.

"Прије два-три дана чули сте да ће Влада издвојити 2,5 милиона КМ за прву фазу санације Банског двора у Бањалуци, а потом ћемо одвојити и остали новац који буде потребан за санацију тог објекта", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је неоподно озбиљно приступити санацији једног тако важног објекта у Бањалуци као што је Бански двор.

"За Владу Републике Српске више није никакав проблем да то кажем да ћемо са 2,5 милиона КМ изградити све што је у инфраструктурном смислу потребно за организацију Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/ 2019. године као што је то синоћ договорено са градоначелником Источног Сарајева /Ненадом Вуковићем/ и начелницима општина", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је заједничка оцјена свих да "ЕЈОФ 2019" представља добру прилику за промоцију Републике Српске, али и Федерације БиХ, те велики ангажман и тест да ли је БиХ способна да организује такве спортске манифестације.

"Највећа корист након тога је да ћемо имати одређен капацитете који ће остати на располагању свим грађанима Источног Сарајева и федералног Сарајева. Мислим да су то важне ствари и шта има да коментаришем изајаве министара ко је шта рекао. Имам став Владе Републике Српске и њега понављам", додала је Цвијановићева.

Извор: СРНА