latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:59 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Коме одговара прича о паравојним формацијама у Српској? (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Драган Мектић и даље не одустаје од тврдње да је Србска част паравојна формација. Додао је и нови префикс- пара-безбједна. Оперативне податке о томе, како каже, чува за Тужилаштво БиХ, а пред новинаре је изашао са фотографијама. Сарајевски медији објавили су данас да је четворици припадника ове организације из Србије забрањен улазак у БиХ. То, међутим, званично, нико није потврдио.
Србска част - Фото: РТРС
Србска частФото: РТРС

Србска част је српска нечаст, тврди Драган Мектић. Смијешна му је прича о хуманитарној организацији чији чланови су, тврди, пресуђени криминалци. Упориште за такве тврдње, проналази на друштвеним мрежама, у фотографијама које је са тих мрежа одштампао и као доказ, новинарима показао.

- Констатујем то на основу каме, пиштоља, пушке, униформе - каже Мектић.

Предсједник Српске Милорад Додик одговара да нема никакве паравојске. Додаје да нема информацију о противзаконитом дјеловању Србске части. Прича о паравојсци користи се, додаје, у дневнополитичку срху, да би се ставила љага на Дан Републике Српске.

- Ти који причају, причају без доказа, спекуалтивно, видјели смо то и данас....Српска не стоји иза тога и спремна је да то санкционише - категоричан је Додик.

Предсједнк Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да се питање припадника Србске части исполитизовало на начин који није примјерен ни тренутку ни људима на које се то односи.

- Нема никаквих паравојних формација, никаквих униформисаних људи. Они нису били гости Народне скупштине, већ једног удружења које се уредно обратило скупштини - каже Чубриловић.

Да у Српској не постоје никакве паравојне формације, категорична је и предсједница Владе Жељка Цвијановић. Примарни интерес Владе, каже премијерка, јесте јачање МУП-а Српске.

- Нас интересују редовне снаге, а то је наш МУП. Веома сам поносна на чињеницу да смо уложили значајна средства у претходном периоду, као и да финансијски добро стојимо и да можемо да наставимо са даљим улагањима. Наравно, када то говорим не мислим само на сектор безбједности - истиче Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић коментар оставља за касније- када добије податке у писаној форми.

- Саме фотографије су довољно упозоравајуће. Али, ево видјећемо једном и надам се у писаном облику шта буду рекле институције. Онда могу коментарисати - наводи Иванић.

На исламисте и повратнике са сиријског ратишта, Мектић се, на конференцији за новинаре, оврнуо тек овлаш. Признаје да их има и да о њима прича. Али на причи, чини се, све стаје. Осим у случају Србске части.

- Ова прича треба да замагли истину о терористима који убијају полицајце, који убијају војнике, који нападају предсједника друге државе - каже Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

Од овог посљедњег прошле су двије и по године. И даље нико није процесуиран за атентат на Александра Вучића у Сребреници. Исти је и епилог истраге коју је Мектић најавио у новембру прошле године о формирању паравојне формације под командом Бакира Изетбеговића, а под, како су то медији писали, плаштом ер-софт клубова.

- Драган Мектић објавио је рат свим српским организацијама. И Равногорском покрету и генералима Војске Републике Српске. Готово све и једној организацији која има било какав национални предзнак, Мектић је објавио рат. Али су му зато драге вехабије, параџемати и сви они који су стварно показали да се организују - каже Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС.

А Мектић је на конференцији за новинаре, предсједника Ветерана Српске Душка Вукотића, који га је јавно оптужио да износи лажи о Србској части, назвао маргиналном личношћу која је од штрајкача у парку постала борац за актуелну власт.

- За њега су маргиналне личности сви борци отаџбинско-одбрамбеног рата који се не одушевљавају његовим естрадним наступима - каже Вукотић.

Изостала је реакција на позив који је прије неколико дана Грађански савез упутио СДА да спреми Бошњаке на рат. Тачније, министар безбједности јутрос је за то чуо. С друге стране, постоје фотографије доступне јавности на којима Драган Мектић у теретани тренира са Зејдом Дукменићем, ратним тјелохранитељем породице Изетбеговић и припадник муслиманске јединице "Црни лабудови". То, очигледно, Мектићу, није проблем, али Србска част јесте.