latinica  ћирилица
16/01/2018 |  19:36 ⇒ 17/01/2018 | 13:54 | Аутор: РТРС

Српски политичари да буду јединствени

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да политичари у Српској не смију да буду у свађи већ јединствени у очувању Републике Српске која је гарант опстанка Срба на овим просторима.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

Он је истакао да Влада и друге институције Републике Српске, свјесни свих досадашњих догађаја, страдања српског народа и његове биолошке угрожености, чине све што могу у политичком и економском смислу да побољшају ситуацију.

"Морамо бити свјесни чињенице да само јединством и заједничким економским развојем можемо подићи степен економије из које ћемо црпити оно што нам треба, а то је економски одржив живот", рекао је Савановић.

Он је подсјетио да је прошло 25 година од злочина над Србима у Скеланима које су починиле муслиманске снаге, потомци ханџар дивизије и свих оних који су кроз историју чинили зло на овим просторима - почевши од аустроугарске окупације, преко Другог свјетског рата, па до 1992. године, када се историја, нажалост, поновила.

"Ти историјски порцеси показују колико морамо да се освијестимо и колико не смијемо да се уморимо од сталног упозоравања да око себе имамо непријатеље који не желе наш биолошки опстанак и који хоће по сваку цијену да западно од Дрине не буде више Срба", рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, једини начин да Срби опстану јесте да сачувају Републику Српску која је гарант српског опстанка на овим просторима.

"Моћници су у новије вријеме направили завјеру која иде дотле да српски народ треба геноцидом свести на мјеру и простор на којем, како то они мисле, треба да живи. Зато се овај остатак остатка западно од Дрине мора чувати као зјеница ока", нагласио је Савановић.

Он је, позивајући се на статистичке податке из 1909. године када је Аустроугарска анектирала БиХ, рекао да је тада у БиХ било 42,8 одсто Срба, 38,7 одсто муслимана и 18,3 одсто Хрвата од укупно 1.159.000 становника.

"Када се узме у обзир да је, према њемачким подацима из 1941. године, у Хрватској од шест милиона становника било 1.850.000 Срба, збирни податак из БиХ и Хрватске говори да је западно од Дрине било око 2,5 милиона Срба", навео је Савановић.

Извор: СРНА