latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:46 | Аутор: РТРС

За стипендије студената на домаћим универзитетима 270.000 КМ

Студентима првог циклуса студија на универзитетима у Републици Српској и БиХ биће додијељено 75 стипендија од по 400 КМ, за које ће у академској 2017/2018. години бити издвојено 270.000 КМ, речено је Срни у Министарству науке и технологије Републике Српске.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Ресорни министар Јасмин Комић навео је да стипендијски фонд за студенте првог циклуса студија који студирају на иностраним високошколским установама за академску 2017/2018. годину износи 252.000 КМ.

"Најуспјешнији студенти из Републике Српске који студирају на високошколским установама у Македонији, Словенији, Србији, Хрватској или Црној Гори оствариће право на стипендију од 500 КМ мјесечно, односно 800 КМ за студенте који студирају на високошколским установама у иностранству и престижним универзитетима", рекао је Комић.

Према његовим ријечима, студентима другог циклуса студија на домаћим и иностраним универзитетима из Фонда "Др Милан Јелић" по овом првом конкурсу за акдемску 2017/2018. годину биће додијељено осам стипендија у износу од по 5.000 КМ, а студентима трећег циклуса студија пет стипендија у износу од по 10.000 КМ.

"Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија `Др Милан Јелић` студентима првог, другог и трећег циклуса студија из Републике Српске на домаћим и иностраним универзитетима додијељено је укупно 1.898 годишњих стипендија у износу већем од 9,3 милиона КМ", навео је Комић.

Он је додао да је годишњи грант за додјелу стипендија студентима из Фонда "Др Милан Јелић" - 750.000 КМ.

"Трудимо се да стипендирамо што већи број најуспјешнијих студената, поштујући принципе транспарентности и подстичући здраву конкуренцију. У том смислу стално иновирамо критеријуме и начин рада Фонда и увјерени смо у ефикасност и ефективност овог вида стипендирања", рекао је Комић.

Он је истакао да је то дало одличне резултате, када је ријеч о успјешности студената, односно стипендиста.

"Само у претходној академској години имали смо девет студената на сва три циклуса студија који студирају на најпрестижнијим свјетским универзитетима", рекао је Комић.

Он је навео да су бивши и садашњи стипендисти Фонда аутори више од 1.097 радова објављених у различитим категорисаним домаћим и међународним часописима и конференцијама, као и освајачи награда на међународним и домаћим такмичењима из области умјетности у период од када Фонд дјелује у оквиру Министарства - од 2011/2012 до 2016/2017. академске године.

Говорећи о уговорним обавезама стипендиста који добију стипендију из Фонда "Др Милан Јелић", Комић је појаснио да се стипендиста обавезује да успјешно заврши академску годину као и циклус студија за који му је стипендија додијељена, у року предвиђеним Законом о високом образовању.

"Након завршетка школовања, стипендиста се обавезује да ради у оквиру стеченог звања на подручју Републике Српске, на начин да је школска година за коју је примао стипендију еквивалентна двјема календарским годинама рада", навео је Комић.

У случају незапослености, додао је он, стипендиста треба да понуди свој радни ангажман посредством Завода за запошљавње Републике Српске, те да буде на евиденцији Завода најкраће 12 мјесеци након завршетка цјелокупног школовања.

"Стипендиста који није у могућности да испуњава уговорне обавезе због заснивања радног односа на престижној свјетској научноистраживачкој установи, обавезан је да допринесе развоју науке и иноваторства у Републици Српској кроз повезивање са својом и другим научноистраживачким установама с којима сарађује", рекао је Комић.

Он је оцијенио да је то од посебне важности за укључивање Републике Српске у европске и свјетске истраживачке развојне активности и пројекте.

Извор: СРНА