latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:19 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Вуксановић-Дачић: Тежак положај Срба и српских организација у Ц. Гори

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић информисао је министра спољних послова Србије Ивицу Дачића о тешком положају Срба и српских организација, посебно српских медија у Црној Гори.
Подгорица: Дачић - Вуксановић - Фото: СРНА
Подгорица: Дачић - ВуксановићФото: СРНА

Вуксановић је Дачића на састанку у Подгорици упознао и о односу власти у Црној Гори, који није у складу са прокламованим ставовима руководстава Србије и Црне Горе, бар када је ријеч о односу актуелне црногорске власти према грађанима српске националности у Црној Гори, саопштено је из СНС-а.

Према његовим ријечима, Срби у Црној Гори уживају далеко мањи друштвени и политички утицај него што је то случај са десетоструко мањим националним заједницама.

Он је нагласио и да се законска рјешења по правилу мијењају на штету српског народа, те да представника Срба у Црној Гори нема у локалним и државним институцијама, од мјесне заједнице до дипломатије.

Вуксановић је указао на изузетно тежак положај српских организација, нарочито српских медија.

"Због законске регулативе и промјене правилника о расподјели средстава за заштиту идентитета националних заједница, српски медији су доведени у позицију потпуног прекида емитовања програма Српске радио-телевизије, опстанка `Српских новина` и даље продукције Књижевне задруге Српског националног савјета", нагласио је он.

Вуксановић је саопштио Дачићу да је Српски национални савјет о овом проблему упознао и друге институције Србије, напоменувши да Србија као држава српског народа има право и обавезу да помаже српски народ у окружењу и да води рачуна о његовом равноправном третману у земљама региона.

Према ријечима Вуксановића, Српски национални савјет, као кровна институција српског народа, нема приступа државним институцијама у Црној Гори и све иницијативе и захтјеви остају без одговора, односно није у прилици да предсједнику Владе и другим институцијама у Црној Гори предочи конкретне проблеме српског народа.

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић осврнуо се и на помоћ Владе Србије при куповини Српске куће, рекавши да без обзира на то што је српском народу обезбијеђен квалитетан простор за Српски културно-информативни центар, распоред кориштења још није донесен, а српске организације немају средстава ни за пресељење, а камоли за организован рад.

"Вуксановић је искористио прилику да позове институције Србије да помогну очувању српског националног, културног и језичког идентитета док Срба још има у Црној Гори", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА