latinica  ћирилица
20/01/2018 |  10:48 | Аутор: РТРС

Дрецун: Вучићева посјета Космету превентивног карактера

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да постоји много наговјештаја да би ситуација на Косову могла даље да се дестабилизује, те да посјета предсједника Србије Александра Вучића јужној српској покрајини има превентивну функцију.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

Дрецун је оцијенио да је најава косовских служби да неће бити предузете посебне мјере заштите током Вучићеве посјете "цинична опаска и понашање институција које функционишу на Косову и Метохији".

Он је навео да се посјета Вучића Косову и Метохији одвија у посебним, готово драматичним условима, који пријете да ескалирају и тотално дестабилизују ситуацију у јужној српској покрајини.

Према његовим ријечима, Вучић треба да покаже да је држава Србија са српским народом на Космету, да ће учинити све да безбједност тог народа буде на прихватљивом нивоу, те да охрабри српски народ да остане тамо и настави са свакодневним активностима.

"Убијен је један од најважнијих српских политичара на Косову и Метохији. Одговор државе Србије је да нема страха, нема одустајања подршци српског народа и зато одлази председник Републике", рекао је Дрецун за Радио-телевизију Србије.

Он сматра да постоји да "снажна кампања да се прави кривци за бруталан злочин сакрију", те да готово нема трагова који би могли да доведу до разрјешења убиства, осим једног који "треба да истрагу усмјери у погрешном оправцу и даје повода за разне манипулације, спекулације и мешетарења".

Дрецун је истакао да су потребне обавјештајне информације којима могу да располажу надлежни органи на Космету или илегална обавештајна служба Хашима Тачија ШИК, којом руководи Кадри Весељи.

"Она је свеприсутна на Косову и Метохији, зато је Кадри Весељи најмоћнија фигура. У свим структурама, и подземља и институција које функционишу на северу, та служба има уграђене своје људе. Немогуће је да они не знају детаље у вези са припремом овог атентата и ко су извршиоци", рекао је Дрецун.

Он је нагласио да се појавила информација, која није ни потврђена ни демантована, да је прије мјесец дана у Тирану дошла група професионалних убица из једне европске земље, а указао је и на присуство британских служби посљедњих мјесец дана.

Дрецун је навео да ће српски истражни органи учинити све са лимитираним капацитетима, јер нису у пуној мјери присутни на Косову и Метохији, да расвијетле убиство. "Већ сад је јасно да постоји снажна кампања да се прави кривци за бруталан злочин сакрију", тврди Дрецун.

Извор: СРНА