latinica  ћирилица
20/01/2018 |  14:37 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица смрти Мишића, Бојовића и Штурма

Поводом годишњице смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића, и армијског генерала Павла Јуришића Штурма на Новом гробљу у Београду одржана је државна церемонија полагања вијенаца и одата почаст.
Oбиљежена годишњица смрти Мишића, Бојовића и Штурма - Фото: ТАНЈУГ
Oбиљежена годишњица смрти Мишића, Бојовића и ШтурмаФото: ТАНЈУГ

Церемонију је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић који је положио вијенце.

Вијенце су положили и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, замјеник градоначелника Београда Андреја Младеновић, потомци истакнутих војсковођа као и представници великог броја удружења опредјељених за његовање традиција и грађани.

Младеновић је истакао да је данашње полагање вијенаца увод у обиљежавање сто година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату, саопштио је секретаријат за информисање града.

"Сјећањем на три великана, који су својим ратничким умијећем и великим побједама обиљежили Први свјетски рат и на тај начин обезбиједили српском народу слободу и мјесто међу побједницама, одајемо им почаст", указао је Младеновић.

Најавио је да ће Град Београд низом манифестација, заједно са државним органима обиљежити стогодишњицу од велике побједе у Првом свјетском рату.

Војвода Живојин Мишић умро је 20. јануара 1921. године у Београду, војвода Петар Бојовић умро је 19. јануара 1945. године у Београду, а армијски генерал Павле Јуришић Штурм умро је 14. јануара 1922. године у Београду.

Извор: РТС