latinica  ћирилица
21/01/2018 |  15:41 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Два начина рјешавања вишка радника у Жељезницама Српске (ВИДЕО)

Два су начина рјешавања вишка радника у процесу реструктурисања у Жељезницама Српске, пензионисање и добровољни одлазак. Пензионисање отвара нова питања и проблеме, а добровољни одлазак зависиће од висине отпремнина.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Са 40 година стажа у који улази и учешће у рату, Петар Томић ,један је од 205 жељезничких радника који је пензионисан по новом Закону о Жељезницама Републике Српске. У пензију је,каже, морао, по сили закона, али на властиту штету, јер још не може да оствари и дио пензије по основу рада у Словенији гдје је провео 16 година. Због тога ће 5,5 година морати да прима умањену пензију.

"Па материјално неких 20.000 евра за словеначки дио, јер морам чекати 65 мјесеци. По 300 евра, па ево види се", изјавио је пензионисани радник Жељезница Републике Српске Петар Томић.

Случајева као Петров има више од 120 у Жељезницама Српске. Синдикат каже да им је на тај начин угрожена егзистенција па ће тражити рјешење с надлежнима.

Споменка Марковић до пензије има седам година, али би фирму радо напустила добровољно и прије пензије али уз повољне услове.

"О томе размишљам. Ако би биле повољне отпремнине које ће се понудити за добровољни одлазак", додаја је Марковић.

Синдикати заговарају да стимулативне отпремнине буду по моделу из Србије, 240 евра по години стажа, а управа нуди отпремнину од шест просјечних плата и још толико накнада за добровољни одлазак. 

"Отпремнине се обрачунавају тако  да се рачуна база, а база је просјек три задња мјесеца. Обрачунава се према броју година проведених у фирми. За раднике који су радили у неким другим фирмама те године се не рачунају", навео је генерални директор Жељезница Српске Драган Савановић.

ТО МИЛИЈАН МАРКОВИЋ Синдикат жељезничара
"А то је знатно мање него што је рецимо у Србији. Кад би сада прерачунали колико је то и они су дали неке друге повољности, а то је да људи могу да се пријаве на биро и да може да им се исплаћује чак одређена накнада", нагласио је Милина Марковић из Синдиката жељезничара.

На Жељезници је тренунто запослено 2.759 радника. До краја ове године предузеће би требало да напусти око 260 радника, а до краја процеса реструктурирања око 660. У управи кажу да се откази по основу технолошког вишка неће примјењивати само ако буде довољно добровољаца и оних који испуњавају услове за пензионисање.