latinica  ћирилица
22/01/2018 |  13:07 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

МИП БиХ: Нетачне тврдње Милице Марковић

Министарство иностраних послова БиХ саопштило је данас да је нетачна тврдња посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ и члана парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милице Марковић да није предмет никакве истраге у Савјету Европе.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из овог министарства наводе да одлуком Комитета министара Савјета Европе у јуну 2017. године формирано Специјално истражно тијело које је добило мандат да, између осталог, прикупи неопходну документацију и потребне информације у вези са "могућим коруптивним дјеловањем три посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе, од којих је један и Марковићева".

Ово истражно тијело, које има значајна овлаштења, посебан буџет и чији је рад строго повјерљив и потпуно независан у односу на Комитет министара и Парламентарну скупштину Савјета Европе, требало би до половине 2018. године да поднесе први извјештај, наводе из Министарства иностраних послова БиХ.

У саопштењу се додаје да је специјализовано истражно тијело, кога чине три независна експерта, формирано поводом захтјева појединих чланова Парламентарне скупштине Савјета Европе за истраживање тврдњи о корупцији троје чланова Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Ово тијело се први пут састало у јулу прошле године, а у септембру су одржана прва саслушања свједока.

Из Министарства иностраних послова БиХ наводе да су ово чињенице које је прикупила Стална мисија БиХ при Савјету Европе у Стразбуру и да о њима упознају јавност поводом "неутемељених напада Марковићеве на министра Игора Црнатка, а посебно због њене нетачне тврдње да није предмет никакве истраге у Савјету Европе".

У саопштењу се изражава жаљење што је један од посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе из БиХ "предмет сумње за коруптивна дјеловања у оквиру својих посланичких активности".

Министарство иностраних послова БиХ сматра да је веома важно да се поштује принцип пресумпције невиности и изражава наду да ће рад ове комисије показати да посланици из БиХ нису били укључени у незаконите дјелатности, као чланови овог важног тијела Савјета Европе, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА