latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:12 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Ученици бошњачке националности бојкотовали наставу у ОШ у Липљу (ВИДЕО)

Школско звоно означило је почетак наставе и у зворничким основним и средњима школама, осим у подручној Основној школи "Свети Сава" у Липљу, гдје шеснаест ученика бошњачке националности није дошло на наставу.
Бојкот наставе - Фото: РТРС
Бојкот наставеФото: РТРС

Њихови родитељи одлучили су да дјеци не дозволе одлазак на наставу док се кажу, у ђачке књижице не почне уписивати "босански језик", умјесто језик бошњачког народа.

Око 4.100 зворничких основаца данас је поново сјело у школске клупе. У Липљу се школско звоно јутрос није огласило, учионице су остале празне, а школско двориште пусто.

Радомир Петровић, директор Основне школе "Свети Сава" Зворник истиче да су они обезбиједили све услове, школа је отворена на вријеме јутрос, угријане просторије, сви су услови створени, али дјеца нису дошла.

Разлог недоласка је одлука родитеља да дјеца не похађају наставу, док се не ријеши питање матерњег језика, односно док се у ђачке књижице не почне уписивати, како наводе босански језик.

Предсједник родитеља Мухарем Синановић наводи да је њихова црвена линија испод које неће ићи, босански језик.

Из школе поручују да поштују Устав Републике Српске и да ће то чинити и убудуће.

"Наша је линија да поштујемо Устав, да се пише језик бошњачког народа. Док је на снази, ако се промјени у Уставу, биће промијењено и у документима и то је то", истакао је Петровић.

У осталим зворничким подручним школама у којима се изучава национална група предмета, није било бојкота наставе.