latinica  ћирилица
22/01/2018 |  16:35 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Одлука о брисању предузећа из Бијељине са листе извозника за Русију

Данас је ступила на снагу забрана увоза јабука из БиХ у Руску Федерацију због злоупотребе у трговини.
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко) -
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко)

Према наводима руске инспекције, предузеће из Бијељине је препакивало јабуке поријеклом из Пољске и извозила у Русију уз сертификат, који је издао фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта.

Инспекторат, Министарство пољопривреде Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ траже од надлежних да покрену поступак и санкционишу одговорне због пропуста, а ресорни министар Стево Мирјанић је донио одлуку о брисању предузећа Фрукт компани из Бијељине са листе извозника у Руску Федерацију, јер су некоректним радом направили велику штету домаћим произвођачима.

Драгоје Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске истакао је да се знало да ће руске институције да прате кретање роба,

"Знају они и који смо ми принос имали 2017. године, зато су и биле пооштрене контроле. Међутим, због личних интереса пар појединаца је угрозило нашу производњу" наводи Дојчиновић.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да у овом случају кључне грешке је начинио фитосанитарни инспектор, који је издао сертификат и гарантовао да се ради о роби бх. поријекла.

"Констатовано је да није присуствовао утовару робе и да је сертификат издао на граници на прелазу у Дистрикту Брчко. Мислим да је лош систем регистрације извозника за Руску Федерацију и у том случају је неопходно предузети одговарајуће мјере", оцијенио је Шаровић.