latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:18 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Предузеће Фрукт компани тврди да је извозило домаће јабуке

Предузеће Фрукт компани из Бијељине недавну пошиљку јабука за Русију купило је од партнера у Градачцу, роба је имала сву неопходну документацију за извоз и изјаве о поријеклу које доказују да је произведена у БиХ, саопштено је из Адвокатске канцеларије Стевановић, која заступа ову компанију.

"Наш клијент се оштро противи написима појединих медија да је његовом кривицом дошло до искључиве обуставе извоза јабука у Русију, као и да је ријеч о реекспорту јабуке из Пољске и да су санкције БиХ уведене само из овог разлога", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да се и раније дешавало да руска страна уведе забрану увоза робе због мањих техничких пропуста, као и овај пут, али никада кривицом Фрукт компани.

"Фрукт компани никада није, нити ће вршити реекспорт робе, већ искључиво врши продају робе из БиХ, о чему је руска страна у цијелости обавијештена", истичу у овој адвокатској канцеларији.

Они тврде да компанија има потврду Спољнотрговинске коморе БиХ, извјештај фитосанитарног инспектора из Брчког, улазне и излазне рачуне и слично, а све с циљем доказивања да је роба поријеклом из БиХ.

"Робу наши клијенти тог дана нису ни видјели, јер је ишла у извоз одмах. Тог дана је извевезно више од 20 камиона са Балкана ка Русији", наводи се у саопштењу.

Из Адвокатске канцеларије Стевановић подсјећају да је Фрукт компани један од највећих извозника пољопривредних производа из БиХ у Руску Федерацију, између осталих и домаћих јабука и да у активностима које се годинама спроводе никада није било никаквих проблема.

"Посљедњих дана поједини медији су објавили информације у вези са забраном извоза јабука из БиХ у Русију, те довели нашег клијента у везу са овим догађајем тако што су погрешно приказали чињенично стање, те тиме јавност довели у заблуду, изношењем низа неистина и погрешних правних квалификација о начину спровођења активности нашег клијента", наводи се у саопштењу.

Из адвокатске канцеларије су најавили да ће Фрукт компани морати да пред редовним судовима у БиХ и Републици Српској заштити своја права и одбрани се од пласираних неистина којим је јавност доведена у заблуду у вези са цијелим случајем.

"Фрукт компани ће, заједно са својим партнерима који су увозили јабуку у Русију, код надлежних инспекцијских органа /и руских и домаћих/ предузети све мјере да се потврди да су приликом увоза јабуке у Русију имали комплетирану документацију која подржава чињеницу да су јабуке из БиХ", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да компанија из Бијељине, која годишње извезе више од 18.000 тона јабука у Русију, наставити да поштује све стандарде, као и домаће и међународне прописе.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић донио је јуче одлуку о брисању предузећа Фрукт компани са листе извозника у Русију, а од Управе за заштиту биља БиХ затражио да са листе извозника уклони произвођача јабука - фирму Мујчиновић из Градачца.

Руска Федерација је од јуче поново увела забрану увоза јабука из БиХ. Разлог за увођење ове мјере је то што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их у Русију.

Извор: СРНА